Patasämpylää!

pataleipaOstin Stockan hulluilta päiviltä kasvismandoliinin sekä yhden kirjan jota olen himoinnut jo pitkään: Pataleipää (Ina-Janine Johnsen, WSOY). Mieheni kielloista huolimatta marssin kassalle kirjan kanssa enkä ole katunut ostosta päivääkään. Päin vastoin! Pataleipää on kirja minun makuuni. Helppoja pataleipäohjeita ja suursuosikkini: patasämpyläohje.

Vaikka olen sämpylää ja leipää kotona aika paljon leponutkin, tämä ohje lyö laudalta kaikki aiemmat helppoudessaan sekä maussaan! Ei vaivaamista – vain hieman valmistelua ja pienet suloiset sämpylät valmistuvat kuin itsestään. Jos et usko niin kokeile! Suosittelen tätä kirjaa kaikille joita leivän- tai sämpylänteko hiukankaan kiinnostaa, mutta myös kokeneemmille leiväntekijöille. Kaunis ja helppolukuinen kirja. Ja pataleiväthän ovat jo itsessään ihan mahtavia rapeine kuorineen ja mehevine sisuksineen.

Muokkasin (ylläri!) alkuperäistä ohjetta ihan hitusen, lähinnä jauhojen suhteen. Muuten alkuperäisen mallinen. Voit hyvin käyttää pelkkiä vehnäjauhoja kuten alkuperäisessä reseptissä, tai kokeilla muita sekoituksia.

Patasämpylät

Patasämpylät © Hanna Stolt | Gurmee.net

12 sämpylää

 • 3 dl speltti hiivaleipäjauhoja (Malmgård)
 • 4½ dl vehnäjauhoja
 • 1½ tl suolaa
 • ½ tl kuivahiivaa
 • 4 dl vettä
 • (unikonsiemeniä koristeluun)

Jos paistat sämpylät aamulla, aloita taikinan teko alkuillasta tai myöhään iltapäivällä edellisenä päivänä. Taikinan tulee kohota vähintään 10-12 tuntia, mielellään pidempään.

Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva isossa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.  Peitä kulho muovikelmulla ja jätä työtasolle 12-18 tunniksi.

Ota esiin muffinivuoka. Jos vuoassa on teflonpinnoite, sitä ei tarvitse voidella. Muussa tapauksessa se pitää voidella tai pohjalle pitää ripotella hieman jauhoja.

Ota kulhosta suurella ruokalusikalla yksi annos taikinaa ja laita muffinivuokaan. Jaa taikina tasaisesti 12 muffinivuokaan. Ripottele päälle halutessasi hieman esim. unikonsiemeniä ja laita vuoka kylmään uuniin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja paista n. 30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat täysin kypsiä.

Ota sämpylät pois vuoasta ja anna niiden hieman jäähtyä ritilällä.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
 • Nalana

  Voisiko tämä onnistua padassa yhtenä isona leipänä paistoaikaa pidentämällä? En siis omista muffinipeltiä. Kuivakakkuvuoassa kenties rinkulaisena?

  • Hanna

   Kyllä varmaan, mutta en osaa sanoa paistoajasta.. Tuossa samassa kirjassa on valtavasti aivan ihania pataleipäohjeita myös :) Rinkulaisessa kakkuvuoassa voisi kyllä onnistua suht samalla paistoajalla, ehkä aavistuksen pidempään voisi kuvitella menevän kun on yhtenä vähän isompana könttinä uunissa. Kerro miten kävi jos kokeilet! :)

Vastaa

Yrttien kuivatus Excaliburilla © Hanna Stolt | Gurmee.netVuohenjuustopöperö © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje