Minne jäi Vitamix?

Kuten olette saattaneet huomata, olen ollut aika vannoutunut Vitamixin käyttäjä jo vuosia. Olen saanut tarjouksia kokeilla joitain muitakin blendereitä vuosien varrella, mutten ole kiinnostunut niistä yksinkertaisesti koska Vitamix (TNC 5200) on mielestäni ollut lyömätön.

Joitain kuukausia sitten kuulin australialaisesta yrityksestä nimeltä Froothie. Heillä on hyvin Vitamixin kaltainen laite myynnissä. Suhtauduin tarjoukseen kokeilla Froothien Optimum 9400 -blenderiä varauksella, mutta kokeilu yllätti minut positiivisesti!

Tutustuin muutamiin videoihin laitteen saapumista odotellessani ja kiinnostukseni sekä innostukseni heräsi. Optimum on edullisempi kuin Vitamix mutta tuntuu selviävän samoista töistä samoin ja joissain tapauksissa jopa paremmin tuloksin.

Tässä joitain havaintojani parin kuukauden käytön perusteella:

 • Molemmilla laitteilla olen saanut kaikista ruoista aivan yhtä hyvän tuloksen, samalla vaivalla.
 • Optimumissa on kuusi terää, verrattuna Vitamixin neljään. Käytännössä Vitamixiin tarvitaan tai suositellaan erikseen oma kannu kuivajauhantaan ja oma kannu kosteille aineksilla. Optimismin rakenteen ansiosta samalla kannella pärjää sekä kuivien että kosteiden ainesten kanssa. Iso plussa jos keittiössä on rajatusti tilaa!

 

vitamix wet jug blades

Vitamix wet jug terät

 

optimum 9400 blades

Optimum 9400 terät

 

 • High speed -blendaus: kaipailin aluksi Vitamixin high-asetusta Optimumissa kunnes hoksasin että vastaavan toiminnon saa pitämällä pulse-nappia alhaalla. Vitamixin hyöty on tässä, että koneen voi jättää käymään täydellä teholla kun taas optimum vaatii että nappia pidetään alhaalla. Toisaalta täysi teho ilman pulse-nappia on kyllin tehokas kuumentamaan ruoan.
 • Pulse-toiminto: Vitamixissa minua on välillä “harmittanut” se että pulse-tyyppistä sekoittamista varten on pitänyt rynkyttää high-nappulaa edestakaisin. Tässä pidin ylivoimaisesti Optimumin pulse-napista jonka käyttö on helppoa ja intuitiivista.
 • Sekoituksen aloitus. Ensin Optimumin käynnistyminen tuntui hitaalta ja tavallaan “työläämmältä” kuin Vitamixin. Tämä johtunee Optimumin moottorin hienosäädöstä joka tuottaa vääntöä tasaisesti riippumatta siitä miten kova vastus ruoasta tulee. Kunnes tajusin hitaamman aloituksen ison hyödyn! Pieniä määriä sekoittuessa (esim cashewkerma), Vitamix aloittaa jopa hieman liian tehokkaasti ja roiskii ainekset kannun seinämille, kun taas Optimum pärjää paremmin koska ainekset alkavat sekoittua rauhallisemmin ja ehtivät pilkkoontua ennen kuin terät saavuttavat perus aloitusnopeuden.
 • Molemmat koneet ovat hyvin saman kaltaisia ulkonäöltään. Ehkä pidän hieman ennemmän Vitamixin rosteripinnasta ja toisaalta Optimumin nappuloista.

  

 • Molemmissa koneissa on muovikannut koska kovatehoistenblendereiden tehot ovat niin kovat että lasikannun pitäisi olla niin painava, ettei sitä monikaan jaksaisi nostella.
 • Molemmissa koneissa on sauva jolla aineksia voi painaa termiä kohti koneen käydessä.
 • Vitamixissa on 7 vuoden takuu kotikäytössä. Optimumissa on 5 vuoden takuu jota voi halutessa jatkaa 10 vuoden takuuksi.
 • Lisää teknisiä vertailutietoja voit käydä kurkkaamassa Froothien sivuilta.

 

Optimum 9400 blender

Optimum 9400

 Summa summarum. Jos olet haaveillut Vitamixista, mutta hinta on tuntunut suolaiselta, voin lämpimästi suositella Froothien Optimumia. Sillä valmistaa kaikki samat ruoat, samalla helppoudella ja teholla kuin Vitamixilla.  Molemmat laitteet ovat erinomaisia välineitä keittiössä!  Jos esimerkiksi pitäisi valita mökille lähtiessä vain yksi keittiöväline mukaan, se olisi omalla kohdallani tehokas blenderi. Valmistan blenderissä monen laista ruokaa: raakakakkuja, keittoja, smoothieta, pilkon, jauhan, jne. Blenderi on siis melko raskaassa käytössä pitkin viikkoa!

Oletin oman kokeiluni päättyvän siihen, että laitan Optimumin kaappiin ja jatkan Vitamixilla, mutta toisin kävi. Vitamix laitettiin pakettiin ja pöydälle jäi Optimum :) pidän laitteen käytöstä hieman enemmän.

Vastaan mielelläni molempien laitteiden käyttöön liittyviin kysymyksiin. En ole teknisten tietojen ekspertti joten jätän ne kysymykset mielelläni Froothien asiantuntijoille :) omat laitteeni ovat siis olleet Vitamix TNC 5200 ja Optimum 9400.

Olen saanut tekstissä mainitun Optimum blenderin käyttööni ja olen luvannut kirjoittaa kokeilusta blogiini. Tässä yhteydessä en ole luvannut kirjoittaa blenderissä positiivista arviota. Mielipiteet ovat siis puhtaasti henkilökohtaisia, omiani, eikä muut tahot olet pyrkineet niihin vaikuttamaan.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 31 comments
 • eltsu80

  Hei. Oletko edelleen sitä mieltä, eettä optimum ajaa asiansa ja pärjää Vitamixille :) ?

  • Hanna

   Hei! Kyllä vaan. Meillä on edelleen Optimum aktiivikäytössä ja Vitamix varalla. Molemmat siis aivan loisto koneita, mutta ainakin nyt toistaiseksi olen tykännyt käyttää Optimumia enemmän. Valmistan sillä paljon ruokaa: raakaruokia, pilkon vihanneksia, raakakakkuja, keittoja, smootheja, raakavanukkaita, jauhan viljaa ym. kuivaruokaa. Aika rankassa käytössä siis ja hyvin on toiminut :)

   • eltsu80

    Kiitos :) . Olen miettinyt pääni puhki, ostaako Vitamix vai jokin toinem vempele. Tuohon Optimumiin minäkin olen alkanut nyt kallistua. :)

 • Tomppa

  Toistan kiusaksesi edellisen kysyjän kysymyksen: onko vieläkin pätevä vehje ja käytössä? Nyt ainakin olet päässyt oikein viimeisen päälle kenttätestaamaan. Sen verran on hintavasta vehkeestä kuitenkin kyse, että tekee mieli varmistella moneen kertaan ettei osta sikaa säkissä.

  • Hanna

   Moi Tomppa :) Edelleen on käytössä ja olen ollut todella tyytyväinen! Olen myös ruokkinut mm. parinkymmenen hengen joogakurssin jonne valmistin ruoat pääasiassa Optimumilla. Hyvin kesti käytössä eikä ylikuumentunut kertaakaan. Laite on vähintäänkin Vitamixin veroinen, voin suositella kumpaakin lämmöllä. Molemmat löytyvät meidän taloudesta, mutta Optimum on vakikäytössä.

   • Tomppa

    Kiitos paljon! Taitaapa olla ratkaisun hetki ja kääntää katse kohti Optimumia. Sen verta kovat mainosvideotkin ovat kyhänneet ☺

    • Hanna

     Molemmilla on aika hyvät matskut :) Onnea uudelle tehosekoittimelle! En voisi enää elää ilman omaani :)

 • eltsu80

  Onko toi Optimumin kansi ihan hyvin paikallaan pysyvä? Joissain videoissa näyttäs olevan hieman hankala laittaa kiinni/avata? Saako kahvasta hyvin otteen vaikka muovipitimestä puuttuu kumipäällys? En ole, kuten huomata saattaa vielä ratkaisut Dilemmaa 😃😂 …

  • Hanna

   Kansi pysyy paikallaan hyvin, kunhan sen laittaa kunnolla kiinni – aivan kuten Vitamixissakin. Vitamixin kansi on kenties hieman helpompi avata, mutta ei ole ainakaan minulle ollut myöskään ongelma Optimumin kanssa. Kahvaote tuntui tosi erilaiselta ensi alkuun kun olin tottunut Vitamixin kumikahvaan, mutta en ole kiinnittänyt asiaan oikeasti yhtään huomiota vaihdon jälkeen. Ote on hyvä, ei lipsu. :)
   Jos päätös tuntuu ylitsepääsemättömältä, kannattaa muistaa, että ne on kuitenkin (kaikki) vaan kodinkoneita ;) Jos pohdiskelet Vitamixin ja Optimumin välillä, et ainakaan minun kokemukseni perusteella voi mennä harhaan kummankaan kanssa. Molemmissa on pitkät takuut ja tehoja riittää. Suurin ero on hinta.

   Tsemppiä päätöksen tekoon! :D

 • saara

  Moi!
  Millainen kokemus mehujen teosta Optimumilla? Harkitessani kokeilevani mehupaastoa, totesin että pitäisi varmaan hankkia mehulinko, mutta pelkään pahoin että se ei jäisi mitenkään päivittäiseen tai edes viikottaiseen käyttöön, enkä viittisi kaappiin pölyttymään ostaa :( Olen kuitenkin jo aiemmin himoinnut Optimumin blenderiä, ja käsittääkseni sillä hoituisi kaikki. Myös raakaherkkuja teen jonkin verran, ja nykyisellä vanhalla halvemmalla blenderillä esim pähkinöiden ja taateleiden soseutus vaatii hieman hermoja ja reunoilta kaapimista… :) Varmaan ei samoja ongelmia tuon blenderin kanssa?

  • Hanna

   Pidän hirveästi hidastemposesta mehulingostani! Se on välillä aktiivisemmalla ja välillä laiskemmalla käytöllä, mutta aina pöydällä saatavilla! Myös meidän lapset tekevät sillä innoissaan tuoremehuja :)
   Blenderi on mielestäni ihan ehdoton työkalu keittiössä ja se olisikin viimeinen laite josta luopuisin. Optimumin tehokkaista blendereistä saat ainakin toistaiseksi tuntuvan alennuksen verkkokaupassani: http://gurmee.tictail.com/products/keitti%C3%B6 Itselläni kaksi tärkeintä syytä hankkia kunnon tehokas blenderi oli: juurikin tuo kaapiminen. Vanhalla blenderillä en saanut koskaan tasaista seosta edes smoothieen. Nyt saan silkinsileää seosta helposti! Toinen on tehokkuus. Optimumilla ja Vitamixilla saa nopeasti sileää ja tasaista jälkeä ja tehoa riittää vaikka ruoan kuumentamiseen. Ihanan monikäyttöisiä laitteita! Maksavat itsensä todellakin nopeasti takaisin. Jos pitäisi päättää kumpaan investoida, äänestäisin kyllä blenderiä :) Kun se on kunnossa, saa keittiössä jo paljon aikaan!

 • Tomppa

  Nyt on itsellä ollut Optimum 9200 viikon verran käytössä ja olen melkein ryhtynyt jo kasvissyöjäksi… melkein. Jauhaa kyllä lihatkin sileiksi keittoihin ja olen vehkeeseen todella tyytyväinen. Omasta puolestani voin suositella, hintakin on kohdallaa vitamixiin verrattuna.

  • Hanna

   Mahtavaa! Kiitos kokemuksen jakamisesta :)

 • Johanna

  Miten pitkään tuo laite on nyt sinulla ollut käytössä? Olen hajoittanut jo 4 markettiblenderiä ja nyt mietin vitamixiä, mutta hinta on kova! Optissa mietityttää vain tuo “epämääräinen” nettiasiointi, kun kivijalkamyymälää ei ole lainkaan. Mietin vain takuuasioiden hoitoa.

  • Hanna

   Hei! Minulla on ollut Vitamix nyt viitisen vuotta ja Optimum vuoden verran. Molemmat ovat toimineet moitteettomasti :) Optimumin verkkokauppa on minustakin epämääräinen, mutta olen ollut Suomen yksikön vetäjien kanssa suorassa yhteydessä ja ainakin itse olen vakuuttunut toiminnan asiallisuudesta ja esim. takuiden pitävyydestä. Ja yrityshän on toiminut maailmalla huomattavasti pidempään kuin Suomessa. Oman kokemuksen perusteella voin suositella kumpaa tahansa konetta. Ovat meillä päivittäisessä käytössä ja valmista blendereissä laidasta laitaan ruokaa: silppuan, soseutan, teen smootheja, pähkinävoita, lämpimiä keittoja ym.. Olenpa kokannut ruoat 20 henden joogiporukallekin ja hyvin kestivät ylikuumenematta! En henkilökohtaisesti laittaisi penniäkään kiinni markettiblendereihin vaikka osa niistä olisi minusta visuaalisesti kauniimpia kuin nämä tehoblenderit :)

 • Reino Voutilainen

  Minä tilasin huhtikuun alussa optimum 9200A blenderin. Ja kun sain sen postista dlenderilaatikko ( sisimmäinen laatikko)oli avattu ja siitä puutui ns pähkinämaitopussi, jonka pitäisi kuulua tilaukseen.
  Laatikko siis ilman teippauksia ja auki. Nyt kun kaksikuukautta olen yrittänyt suomen pisteen kanssa asiaa hoitaa, olen saanut vastauksen että hollannin pää joka suomeen toimittaa ei ole postin kanssa sopimusta, että voisi pussin lähettää. Hä postissa se itse laite mulle tuli, ja pussi tulisi alta viiden euron postimaksulla maxikirjeenä.
  Mutta joka kerta kun sinnepäin viestittelen tulee kyllä mielipidekysely miten asiakaspalvelu toimii ,smootolkkia niin kuin nykyään paljon mutta itse asiat jää hoitamatta.
  Laite kyllä hyvä mutta mitenhän sitten kun ongelmia ilmaantuu?

  • Hanna

   Hei! Kuulostaapa harmilliselta! Olin yhteydessä maahantuojaan kommenttisi pohjilta ja ovat tietoisia tosiaan tuosta postitushaasteesta, mutta myös työstävät asiaa aktiivisesti jotta homma sujuisi paremmin jatkossa ja ilmeisesti tähän sinunkin tilanteeseen oli ratkaisu käsillä hyvinkin pian. Oma kokemukseni on, että yrityksen toiminta on Suomessa uutta joten jotain pieniä kasvukipuiluja voi joskus olla, mutta heillä on vahva tarve ja halu toimia hyvin ja tehokkaasti ja kaikkeen on Aina löytynyt ratkaisu. Ei sillä, omalla kohdallani kaikki on sujunut 99 % moitteettomasti myös jälleenmyynnin osalta.

 • Hoo

  Hei! Meillä on kehitysvammainen vauva, jolle kaiken ruoan pitäisi olla yhtä sileää kuin kaupan sileimmät soseet tai muuten oksentaa. Pystyisiköhän Optimumilla tai Vitamixilla tekemään karkeammista (esim. 8 kk) soseista sileää? Sauvasekoittimella ei onnistunut. Pystyyköhän tuommoisilla jättikoneilla sileyttämään niin pientä määrää (esim. 180 g) tahmeaa sosetta vai lentääkö mössöt karkeana seinille niin kuin vanhassa philipsin laitteessani? Haluaisin tehdä myös itse soseita silloin kun ehdin. Saako noilla lihankin sileäksi vai jääkö rakeiseksi? Puurohiutaleita pitäisi myös pystyä jauhamaan jauhoksi. Onko nuo laitteet tarkoitettu isojen määrien valmistamiseen vai onnistuuko tällaiset pikkuiset/kevyet annokset? Pystytkö vaikk testaamaan yhden Piltti-purkin? Oikeasti TOSI sileää pitäisi saada, eikä mitään Hesburgerin smoothietasoista. Kiitos!

  • Hanna

   En ihmettele, ettei sauvasekoittimella ole onnistunut. Vitamixissa ja Optimumissa on aikalailla saman verran tehoja ja ovat markkinoiden parhaita kotikäyttöisiä blendereitä. Aivan eri tasoa kuin markettien blenderit. Pienet määrät ovat aina hieman haasteellisia, luulen että sinun kannattaisi soseuttaa esim. pari annosta kerralla ja laittaa toinen puoli talteen tarvittaessa, jotta saat kunnolla sileää tekstuuria. Kypsennetyistä kasviksista saa aivan silkin sileää oman kokemukseni perusteella. Molemmissa laitteissa on sauva jolla voi työntää ruokaa reunoilta teriä kohti tarvittaessa mikä nopeuttaa työstöä. Lihaa en ole kokeillut työstää laitteilla joten en osaa sanoa mitä sille käy. Pieneksi menee, mutta koska liha on lihaa, en tiedä saako koostumuksesta ihan sileää… Itse tehty kunnon liha/luuliemi voisi olla hyvä keino saada soseisiin lihan ravinteita. Vitamixilla on muuten nykyään myös pienten annosten laite olemassa (S30) jolla voisi onnistua nuo sinun pienemmät annokset. Siihen saa eri kokoisia kannuja.

   Jauhoista – Vitamixiin saa erikseen kuiva-ainekannun jolla pystyy jauhamaan kuiva-aineita hienoksi. Optimumin kannussa on hieman erilainen terärakenne jonka vuoksi samalla kannulla voi yhtä hyvin jauhaa niin kuiva- kuin märkäaineet.

   Minulla ei valitettavasti enää löydy vauvanruokia talosta joten en pysty kokeilemaan, mutta kuten sanottu, pienet määrät ovat aina hieman haasteellisempia ja helpommalla pääsee kun surauttaa kerralla vähän enemmän ja ottaa loput talteen vaikka jääkaappiin tai pakkaseen.

   Toivottavasti vastauksesta on apua :)

   • Tomppa

    Lihat ja juustot ja muut menee sileeks sen siljän tien, jopa popcornit (testattu on). Antaa vaan pyöriä tarpeeksi kauan. Vauvalle kannattaa tosiaan tehdä pari reilumpaa satsia kerralla ja pakastaa pieniin minigrippeihin. Ite jokin aika sitten tein 5 eri ruokalajia soseeksi. Ja niitä kierrättämällä ja osin purkista syömällä pärjäs komeesti meidän vauva kolme viikkoa ja tuntui myös maistuvan tosi hyvin. Aikaa ruokien teossa meni noin tunti. Jos alusta alkaen tekee, niin vauvanruokiin kannattaa lisätä vettä, jolloin koostumuksesta tulee “juoksevampi”. Lihat kannattaa kypsentää toki ennen blendaamista vaikka kone sitä massaa lämmittäiskin.

    • Hanna

     Kiitos Tomppa!!! :)

 • Hoo

  Kiitos molemmille! :)

 • Hoo

  Päädyttiin ostamaan se Vitamix ja hyvin toimii tosi pienilläkin annoksilla (190 g pilttipurkillinen), kun pyörittää tarpeeksi pienellä nopeudella, ettei massa roisku seinille. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä. Välillä tulee jopa liian sileää! :D Ainoastaan se harmittaa, että sekaan tulee melko paljon pieniä ilmakuplia, mutta yllättäen se ei ole haitannut vauvan syömistä. Harkittiin myös Blendteciä twister jarilla, mutta jonkun arvostelun mukaan se teki enemmän ilmakuplia kuin Vitamix, jonka ei niitä muka pitänyt tehdä. No samapa tuo. Pääasia, että nyt saadaan sileäksi mikä tahansa! Olis kyllä kiinnostavaa vertailla muitakin merkkejä nyt kun on jnk verran kokemusta.

  • Hanna

   ihana kuulla, että on toiminut hyvin! :) Kiitos kun piipahdit kertomaan kuulumiset :)

 • Masa

  Hei, mikä on Vitamixin ja Optimumin melutaso?
  Kumpaa konetta jaksaa siis kuunnella pitempään?
  Yleensähän noi sekoittimet pitää aivan kamalaa meteliä…

  • Hanna

   Minusta niiden melutaso on melko samalla tasolla. Niissä on molemmissa poweria sen verran, että melua lähtee väkisinkin. Meluherkälle parempi vaihtoehto on katettu blenderi jollainen löytyy molemmilta valmistajilta.

   • Jenni K

    Hei! Laitan tämän saman perään, että ilmeisesti toimistokäyttöönkin tuollainen katettu blenderi olisi parempi? Näytti vain ainakin yhdellä sivulla olevan out of stock…

    • Hanna

     Riippuu toki toimistosta. Jos keittiö on erillään, ei tavallinen blenderi varmasti ole ongelma, mutta Vitamixista ja Optimumista lähtee sen verran ääntä kummastakin, että katettu versio on huomattavasti parempi vaihtoehto toimistokäyttöön jos äänenvoimakkuudella on väliä. Ainakin minun mielestäni.

 • Maija

  Vieläkö Optimum toimii?

 • Pia

  Olisin kiinnostunut samasta kuin Maija, eli vieläkö Optimum pelittää v. 2018?

 • Hanna

  Hei Maija ja Pia!
  Siirsin Optimumin pari vuotta sitten kesämökkikäyttöön ja palasin tuttuun turvalliseen Vitamixiin (TNC5200). En enää jälleenmyy Optimumia pitkälti saamieni palautteiden johdosta. Palasin Vitamixin pariin enkä ole katunut päivääkään. Oma Optimumini kyllä on vielä kunnossa ja pelittää, mutta ei ole ollut aktiivilkäytössä enää pariin vuoteen.

Vastaa

Verkkokaupassa nyt uusin Vitamix Ascent 3500i ja Klarna maksutavat! Piilota tämä ilmoitus

Parsakaali-spelttipastapaistos © Hanna Stolt | Gurmee.netMustikka-valkoraakasuklaa sitruunalla ja timjamilla © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje