Paras maksalaatikko

Huom! Tästä reseptistä löytyy vielä parempi versio täältä: Maksalaatikko vol. 2 :) (edit 29.11.2015)

Olen sitten ensimmäisen maksalaatikkokokeiluni harjoitellut tämän perinneruoan valmistusta melko aktiivisesti ja nyt haluan jakaa tähän mennessä ehdottoman voittajareseptin. Ohje on yhdistelmä Hans Välimäen Mummola-kirjan ohjetta sekä uudemman tuttavuuden, Verna Kaunisto-Feodorowin Reseptien Aarteet (Gummerus) kirjan ohjetta. Reseptien aarteet on aika ihana keittokirja jos olet kiinnostunut perinteisempien suomalaisten ruokien valmistuksesta. Kirjaan on koottu kirjaimellisesti kirjoittajan lähipiirin ja -suvun reseptien aarteet. Perinteisten herkkujen lisäksi kirjasta löytyy myös hauskoja historian pilkahduksia, kuten entisaikojen aromipata eli heinälaatikko. Toimisi varmasti vieläkin! :) Mutta nyt siihen maksalaatikon ohjeeseen, joka muuten on tällä kertaa gluteeniton:

 • 8 dl vettä
 • 4 dl luomu riisiä
 • 2 kananmunaa
 • 700 g jauhettua maksaa (500 g riittää, mutta meidän kaupan pakkauskoot teki omasta annoksestani tämän kokoisen ja laatikosta tuli tosi maukasta)
 • 2 dl kermaa
 • voita sipulin paistamiseen sekä nokareiksi laatikon päälle
 • 2 rkl tummaa siirappia
 • 1 iso ja 1 pieni sipuli
 • 1 tl valkopippuria
 • 2 tl meiramia (ainakin!)
 • 2 tl suolaa
 • 1-2 dl luomu rusinoita (oman maun mukaan, kuinka paljon kaipaa sattumia laatikkoonsa)

Keitä riisi kypsäksi vedessä. Kuori ja pilko sipulit ja ruskista ne voissa. Sekoita keitetty riisi, jauhettu maksa, ruskistettu sipuli ja kananmunat. Mausta seos suolalla, pippurilla, meiramilla sekä siirapilla. Kaada seos voideltuun vuokaan ja tasoita pinta. Kaada pinnalle kerma ja pane päälle pari nokaretta voita.Paista 180° uunissa n. 1h.

Meillä tarjoillaan maksalaatikko voisulan kera, miten teillä? :)

Maksalaatikon pinnasta tulee kauniimpi kun siihen ripottelee hieman korppujauhoa, mutta teen tämän ruoan mieluusti kokonaan gluteenittomana ja maku on ihana kun käyttää sen sijaan kermaa. Annoksen voi sitten koristella kauniimmaksi vaikka surauttamalla päälle tuoretta puolukkasurvosta.

ps. Sain Reseptien Aarteet -kirjan Gummerukselta tutustumista varten, mutta sain aivan vapaat kädet kirjoittamisen suhteen. Kaikki esittämäni mielipiteet kirjaan liittyen ovat siis puhtaasti omiani eikä niihin ole kukaan pyrkinyt vaikuttamaan.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 6 comments
 • Maksa

  Nyt oli kyllä niin kaameeta, etten ole eläissäni näin mautonta maksalaatikkoa syönyt. Kaupan einekset hakkaavat mennen tullen! Harmittaa, kun tästä tuli niin paljon ruokaa nieleskeltäväksi.

  • Hanna

   Harmi kuulla! Kannattaa laittaa mausteita reilummin sekaan jos maku on liian laimea. Toinen mitä voit kuulostella on, että kaipaisivatko omat makunystyräsi enemmän maksaa sekaan.

   • Maksa

    Muut aineet varmasti suhteessa oikein, mutta suolaa ja siirappia rutkasti enemmän. Nystyrät sikseen.

    • Annikki Pyykönen

     Mielenkiintoinen ohje, josta teen pienin muunnoksin myös maidottoman. Lisään 1tl suolaa puolikypsäksi jätettyyn puuroon loppuvaiheessa ja siirappia tuplasti (ei rusinoita). Kasviskerma massan joukkoon ja lisämausteita jos mielii. Ruokarajoitteisiin on opeteltava vähitellen kokeilemalla. Onnea uusiin kokeiluihin☺

     • Hanna

      Hei! Toivottavasti maistuu! :) Minäkin teen usein omia versioitani alkuperäisistä resepteistä. Välillä onnistuu loistavasti, välillä vähemmän hyvin ;) Iloista joulun odotusta!

 • sirpa rehn

  Ylimaustetaan. Meiramia aivan vähän, tai ei lainkaan. Suolaa kyllä enemmän, riisiä ei liikaa, että maksa maistuu. Kasvisliemi on makuna turhake.

Vastaa

Kinkkupiiras joulukinkun jämistä ja tarjoiluehdotus © Hanna StoltRisifrutti | Gurmee.net © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje