Ruokapyramidihuijaus

Ruokapyramidihuijaus

Ruokapyramidihuijaus

En ole paljoa täällä Gurmeen puolella kirjoittanut ruokavalioista, ainakaan viime aikoina. Itselläni on takana enemmän ja vähemmän onnistuneita kokeiluita eri ruokavalioiden kanssa, mutta jokainen kokeilu on oikeastaan johtanut vähän samaan paikkaan ja päätelmään: terveellinen ruoka ja ruokatottumukset eivät oikeasti voi olla niin vaikea asia.

Oma näkemykseni on, että tärkeintä olisi aina panostaa ruoan laatuun ja ravinnetiheyteen sen sijaan, että laskisimme kaloreita, proteiineja, hiilareita tai muita makroravinteita. Käytännössä siis: mahdollisimman vähän teollista ruokaa ja E-koodeja ja mahdollisimman paljon kotona valmistettua hyvää ruokaa joka on valmistettu hyvälaatuisista raaka-aineista niin, että mahdollisimman vähän ravinteita tuhoutuu valmistuksessa. Ja tämä kaikki ilman, että tästäkään tehdään mitään uskontoa.

Yksi omalla kohdallani herättäviä hetkiä oli kun luin Mats-Eric Nilssonin kirjat Den hemligen kocken – det okända fusket med maten på din tallrik sekä saman kirjailijan Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat. Kirjat löytyvät myös suomeksi käännettyinä. Hyvin tiukkaan tiivistettynä Nilsson kirjoittaa siitä, miten teollisuus on saanut meidät pelkäämään tavallisia ruoka-aineita sekä aidon, oikean ruoan tärkeydestä.

Kolme hyvää

Kolme hyvää

Tähän samaan teemaan on nyt ilmestynyt suomalainen kirja Ruokapyramidihuijaus. (Susanna Kovanen & Harri Lapinoja, Atena). Kirja on kirjoitettu kärkevästi ja saa lukijan pohtimaan omia ruokavalintoja samalla kun se raottaa verhoa teolliseen ruoanvalmistukseen sekä siihen miten omaa ostokäyttäytymistäme ohjaillaan huomaamattamme.

Ruokapyramidihuijaus myös kaataa ravitsemusmyyttejä kuten sen, että kaloreita laskemalla laihtuisi tai että lihavuus johtuisi laiskuudesta.

Yksi hyvä vinkki ruokakaupassa ostosten tekoon on esimerkiksi reunoilla shoppailu :) Tämä termi on omasta päästäni, mutta tarkoittaa sitä, että useimmissa ruokakaupoissa aidoin ruoka löytyy kaupan reunoilta ja teollisempi keskeltä. Oman kokemukseni mukaan. Kuulen mielelläni teidän kokemuksistanne tässä! Reunoilta löytyvät vihasnnekset ja kasvikset, hedelmät, kananmunat, maidot, voi jne. Keskeltä keksit, säilykkeet, valmisruoat jne. Mikään takuuvarma sääntö tämä ei ole mutta suuntaa antava sekä ihan mielenkiintoinen asia mihin kiinnittää huomiota ostoksilla. Kaupoissa mikään ruoka tai paketti ei ole sattumanvaraisilla paikoilla.

Nämä kaikki kolme mainitsemaani kirjaa pitäisi kuulua peruskouun kotitaloudentuntien perusteoksiin omasta mielestäni. Suosittelen lukemaan kirjan ja pohtimaan sitä kautta omia valintoja. Kesä on ihan mahtavaa aikaa kasata oikeaa ruokaa pöytään ja grilliin. Yksi hyvinvontivalmennusasiakkaistani antoi muuten grillaukseen hyvän vinkin: bataatista saa loistavan pihvin burgerin väliin tai sellaisenaan, tavallisen jauhelihapihvin tilalle. Täytyy tänä kesänä kokeilla :)

Ruokapyramidihuijaus-kirjan tarjosi luettavakseni Atena Kustannus, mutta en mitään ohjeistusta miten kirjasta pitäisi kirjoittaa. Kaikki ajatukset ja mielipiteet tässä ovat siis omiani eikä niihin ole yritetty vaikuttaa millään tapaa.

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Lohikeitto | Gurmee.netMunakasrulla | gurmee.net | © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje