Lanttu-naurispaistos

Lanttu-naurispaistos | Gurmee.net

Lanttu-naurispaistos

On ihanaa ostaa vuodenajan mukaan vihanneksia ja hedelmiä. Viime kauppareissulla Kallen silmään osui pari muhkeaa lanttua, minä puolestani poimin koriin pussillisen luomu nauriita. Siinähän sitten illalla pohdin mitä niistä tekisi. Tykkään lantusta esimerkiksi ihan sellaisenaan, eikä nauriskaan ole hassumpaa. Me itseasiassa popsittiinkin illan mittaan ihan mukavat määrät näitä raakana. Halusin kuitenkin tehdä niistä jotain muutakin kuin pelkkää raastetta tai nakerrettavia palasia. Silmiin osui Tasting Table:n ohje jonka mukaan sitten valmistin tämän paistoksen. Tosi hyvää tuli muuten! Ohuina kerroksina kasattu paistos on kauniin näköinen eikä edes kovin työläs vaikka sitä vähän pelkäsinkin. Paistoksen maku, ennen kaikkea kypsennetty lanttu melkein vie ajatukset jouluun, muttei kuitenkaan. Tämä on ihan oma juttunsa. Kalle erityisesti ihastui tähän paistokseen ja tilasi heti toisen setin lisää. Seuraavaan erään ajattelin sekoittaa kerman sekaan vuohenjuustoa ja käyttää enemmän yrttejä. Nyt käytin timjamia melko maltillisesti kun pelkäsin että siitä muuten tulee liian hallitseva.

Tämä paistos sopii hyvin liha- ja kalaruokien lisukkeeksi sekä ihan sellaisenaan. Jos haluat leikata siitä särmiä paloja kuten kuvassa, kannattaa antaa paistoksen vetäytyä kunnolla tai pistää yön yli jääkaappiin, leikata ja kuumentaa valmiina annospaloina uudelleen. Suoraan uunista nostettuna se hajoaa lautaselle hyvällä vauhdilla.

Käytin paistoksen kuorrutukseen alkuperäisestä ohjeesta poiketen Maukas paneeraus -nimistä tuotetta YesDeliltä. Tämä on vähähiilihydraattinen tuote joka sisältää mantelijauhoa, auringonkukansiemeniä, vehnäproteiinia, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä ja hiivaa. Pinnalle sopisi myös hyvin pähkinä-siemensekoitus vähän hienommaksi jauhettuna. Meillä sattui olemaan tuota valmista seosta joten hyödynsin sitä. Sopi hyvin tähän ruokaan!

 • 1 lanttu kuorittuna, ohuiksi siivuiksi leikattuna
 • tuoretta tai kuivattua timjamia
 • suolaa ja mustapippuria myllystä (käytin suolan sijasta Herbamarea)
 • n. 30 g voita sulatettuna kerrosten väliin sekä vuoan voiteluun.
 • n. 6 naurista kuorittuna ja ohuiksi siivuiksi leikattuna
 • Maukas paneeraus -siemensekoitusta YesDeliltä
 • 2,5 dl kanalientä
 • 2,5 dl kermaa

Kuumenna uuni 200°:een ja voitele uunivuoka.

Asettele lantun siivuja vieriviereen vuoan pohjalle. Ripottele päälle timjamia, hieman suolaa/herbamarea ja mustapippuria. Roiski pinnalle voita. Asettele sitten tasainen ja tiivis kerros nauriin siivuja lanttukerroksen päälle. Ripottele taas päälle timjamia, suolaa/herbamarea ja mustapippuria. Jatka samaan malliin kunnes paistos on sopivan korkea tai kunnes ainekset loppuvat.

Kaada kerma-kanaliemiseos vuokaan tasaisesti ja ripottele päälle paneeraus / pähkinä-siemensekoitus.

Paista kunnes paistos on kullanruskea päältä ja juurekset vuoan keskellä ovat pehmeitä kun kokeilet tikulla/veitsen kärjellä. Tähän meni meillä n. 50 min. Paistoaika riippuu paljolti vuoan koosta ja korkeudesta joten kannattaa seurata tilannetta.

Ota vuoka uunista ja anna vetäytyä n. 20 min ennen tarjoilua.

Lanttu-naurispaistos | Gurmee.net

Rutabaga-turnip gratin

I love buying seasonal vegetables and fruit. During our last trip to the supermarket, Kalle found some rutabaga and I picked up a bag of organic turnips. In the evening I started figuring out what to do with them. I like rutabaga just as it is and turnip is not bad either. In fact, we ended up eating quite a bit of both raw during the evening. I still wanted to make a “real” dish out of them too and found this lovely recipe on Tasting Table. It was so good! And not as much work as I feared. IT almost tastes like the rutabaga casserole we make for Christmas but not quite. This is a whole new food. Kalle loved it and ordered a second round instantly. Lucky for him, we still have one rutabaga and half a bag of turnips left! For the next round I’ll use some chèvre with the cream and use more herbs. This first version I tried hard not to over season it but I think more herbs will be great :)

This gratin works great with meat and fish dishes, or on its own. If you want to cut nice looking portions, as in the picture, let it rest properly or place it in the fridge for a while before cutting and then re-heat. If you  cut it straight from the oven, it will just melt on the plate.

I used a ready product called Maukas paneeraus for the top layer. This mix is low carb and contains almond flour, sunflower seeds, wheat protein, sesame seeds, flaxseeds and yeast. You can easily substitute with a nut and seed mix or the breadcrumb thing from the original recipe.  We happened to have this available and I think it tasted really good :)

 • 1 rutabaga, peeled, thinly sliced
 • fresh or dried thyme
 • salt and black pepper from grinder (I used Herbamare instead of salt this time)
 • ca. 30 g butter, melted. For between the layers and buttering the baking dish
 • ca. 6 turnips peeled and thinly sliced
 • Maukas paneeraus -seed mix from YesDeliltä
 • 2,5 dl chicken broth
 • 2,5 dl cream

Preheat the oven to 200˚C and butter a baking dish.

Arrange a thin, even layer of the rutabaga slices across the bottom of the dish. Sprinkle with a pinch of thyme, salt and pepper, then dot with butter. Arrange a thin, even layer of turnip slices over the rutabaga. Sprinkle with thyme, salt and pepper and dot with more butter. Continue the layering process, alternating between the rutabaga and turnip, until the dish is as full as you like or until all the vegetables have been included.

Pour the chicken stock and cream over the vegetables. Sprinkle seed-nut mix on top.

Bake until the gratin is golden brown and the vegetables in the center of the dish are tender when poked with a paring knife, this took us about 50 minutes. It really depends on the size of the dish so keep an eye on the gratin and check the tenderness every now and then. Remove the gratin from the oven and let rest for 20 minutes, then serve.

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Mustikkajuustokakku © Hanna StoltHulk-gratiini | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje