Manteli granola

Manteli granola © Hanna Stolt

Manteli granola

Mantelimaitoa tehdessä jää yli “mantelipulppia”. Olen kokeillut tämän käyttöä esim. piirakkapohjassa, mutta ensimmäinen kokeilu ei ollut oikein onnistunut. Eilen illalla päätin kokeilla mantelipulpin käyttöä granolassa. Tätä varten järkeilin, että se varmaan kannattaisi ensin kuivattaa, joten levitin mantelimassan illalla pellille mahdollisimman ohuelti ja laitoin uunin puhaltamaan kiertoilmalla 50 asteessa yön yli. Availin luukkua välillä, jotta kosteus pääsi uunista ulos. Illalla nukkumaan mennessä avasin luukun vielä kerran ja tuoksu oli aika ihana – makea manteli. Aamulla sen sijaan koko kämppä haisi aivan kissan pissalle. Ei niin kauhean ruokahalua herättävä tuoksu… Avasin uunin ja sieltä valui vettä aika paljon, kosteutta oli siis päässyt kertymään yön aikana aika paljon. Voi olla että tämä olisi ollut parempi kuivattaa ihan kuivurissa.

Kuivanut mantelipulppi haisi sekin ihan kissanpissalle, mutta päätin silti kokeilla tehdä siitä granolaa. Koska pulppi oli hieman kokkareista, ajoin sen nopeasti tasaisemmaksi jauheeksi blenderissä ja kaadoin kulhoon. Sitten sekoitin sekaan kaikki muut ainekset ja levitin uudelleen pellille. Aloitin paahtamisen 200°:ssa ja laskin hetken päästä 100°:een kun macadamiat näyttivät ainakin paahtuvan melkoisella vauhdilla. Kääntelin granolaa pellillä tasaisin välein jotta se paahtui tasaisesti joka puolelta. Noin 15 – 20 min päästä meillä oli satsi herkullisen tuoksuista (!) valmista granolaa! Kyllä kannatti. Näin hyödynnän mantelipulpit jatkossakin.

Tämä alla oleva ohje on vain esimerkki mitä itse granolan sekaan heitin. Esim. tuon mansikkajauheen tilalla (joka oli vain pussin pohjalta löytynyt jämä) voisi hyvin käyttää jotain muuta kuivatuista marjoista tehtyä jauhetta jne. Minusta olennaisinta on, että kun sopiva setti aineksia on kasassa (mahdolliset kuivatut hedelmät kannattaa lisätä granolaan jälkeenpäin), sekoitetaan sekaan öljy ja makeutus ja sitten paahdetaan. Tästä paahtamisesta syntyy mahtava paahteinen maku ja se myös sitoo makuja yhteen paremmin.

 • Yksi erä mantelimaidon sivutuotteena syntyvää “mantelipulppia”
 • kookoshiutaleita
 • kaakaonibsejä
 • macadamiapähkinöitä rouhittuna karkeasti
 • pinjansiemeniä
 • kokonaisia manteleita rouhittuna karkeasti
 • cashewpähkinöitä rouhittuna karkeasti
 • vaniljajauhetta
 • pakastekuivattujen mansikoiden pussin pohjalta mansikkajauhetta (murskaantuneista mansikoista)
 • loraus kookosöljyä
 • pari rkl hunajaa
 • 3 rkl kookossokeria (matala GI)
 • hieman kardemummaa kardemummapodeista (maku on niin paljon parempaa, eikä kardemummaa tarvita paljon)

Manteli granola © Hanna Stolt

Almond granola

When you make almond milk at home, you are likely to end up with quite a bit of almond pulp. I’ve tried using the pulp in e.g. pie crust but wasn’t all too happy with the taste and texture. Last night I decided to try using the pulp in granola. I thought it might be best to first dry the pulp so I put it in the oven (50°C / 122°F, fan-assisted) over night. In the evening I opened the oven door every now and then to let the moisture out. Just before going to bed I opened the oven door once more and the pulp smelled lovely – like sweet almonds. In the morning however, the smell was unbelievable. Unbelievably bad, that is. Our whole house smelled like cat pee. I opened the oven and water poured out, that means that quite a bit of moisture had been stuck in the oven over night. That would also explain the smell. I think next time I’ll just use our dryer.

Well, the dried pulp smelled like cat pee too but I still decided to give the granola a try. As the pulp was a little but clumpy, I put it into the blender for a few rounds so that I got some nice almond flour. I then put the almond flour into a bowl and started adding my other favorite ingredients. Mixed it all up and spread over a …Sitten sekoitin sekaan kaikki muut ainekset ja levitin uudelleen pellille. Aloitin paahtamisen 200°:ssa ja laskin hetken päästä 100°:een kun macadamiat näyttivät ainakin paahtuvan melkoisella vauhdilla. Kääntelin granolaa pellillä tasaisin välein jotta se paahtui tasaisesti joka puolelta. Noin 15 – 20 min päästä meillä oli satsi herkullisen tuoksuista (!) valmista granolaa! Kyllä kannatti. Näin hyödynnän mantelipulpit jatkossakin.

Tämä alla oleva ohje on vain esimerkki mitä itse granolan sekaan heitin. Esim. tuon mansikkajauheen tilalla (joka oli vain pussin pohjalta löytynyt jämä) voisi hyvin käyttää jotain muuta kuivatuista marjoista tehtyä jauhetta jne. Minusta olennaisinta on, että kun sopiva setti aineksia on kasassa (mahdolliset kuivatut hedelmät kannattaa lisätä granolaan jälkeenpäin), sekoitetaan sekaan öljy ja makeutus ja sitten paahdetaan. Tästä paahtamisesta syntyy mahtava paahteinen maku ja se myös sitoo makuja yhteen paremmin.

 • Yksi erä mantelimaidon sivutuotteena syntyvää “mantelipulppia”
 • kookoshiutaleita
 • kaakaonibsejä
 • macadamiapähkinöitä rouhittuna karkeasti
 • pinjansiemeniä
 • kokonaisia manteleita rouhittuna karkeasti
 • cashewpähkinöitä rouhittuna karkeasti
 • vaniljajauhetta
 • pakastekuivattujen mansikoiden pussin pohjalta mansikkajauhetta (murskaantuneista mansikoista)
 • loraus kookosöljyä
 • pari rkl hunajaa
 • 3 rkl kookossokeria (matala GI)
 • hieman kardemummaa kardemummapodeista (maku on niin paljon parempaa, eikä kardemummaa tarvita paljon)

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Mantelimanna © Hanna StoltSitruunaruohoöljyssä paistetut tiikeriravunpyrstöt ja wasabikastike © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje