Ristiäiskakku

Ristiäiskakku © Hanna Stolt

Ristiäiskakku

Siniset ruusut pojalle © Hanna Stolt

Siniset ruusut pojalle

Tein viime viikolla ystävieni lapsen ristiäisiin tällaisen version prinsessakakusta. Prinsessakakkuhan on perinteisesti vihreä, eikä siinä ole härpättimiä (ruusuja tms). Olen usein tehnyt juhliin prinsessakakkuja vaaleina ja koristellut marsipaaniruusuin – niistä tulee mielestäni todella kauniita ja juhlavia. Tällä ohjeella syntyy myös parhaat prinsessakakut ikinä! Ohjeen alkuperästä ei ole tietoa, olen saanut sen aikanaan kirjekaveriltani (jep, kauan kauan sitten!) käsinkirjoitetulla lappusella. Tämä oli ennen sähköpostin kulta-aikoja ;)

Pohja

 • 3 kananmunaa
 • 3/4 dl sokeria
 • 3/4 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

 • 3 liivatelehteä
 • 2 keltuaista
 • 4 rkl sokeria
 • 3 dl kuohukermaa
 • 1,5 tl vanilliinisokeria
 • 1 dl vadelmahilloa

Kuorrutus

 • 75 g pehmeää voita
 • 1 1/4 dl tomusokeria
 • 2 tl vanilliinisokeria
 • 200 g mantelimassaa
 • 1 dl tomusokeria
 • 1 tl glukoosia (apteekista)
 • vihreää karamelliväriä

Koristeluun

 • tomusokeria
 • marsipaaniruusuja (varaa 100-200 g ruusujen tekemiseen + sopivan värisiä karamellivärejä. Tai käytä valmiiksi värjättyä marsipaania)

Pohjan valmistus

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vehnäjauho-perunajauho-leivinjauheseos. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 °C kypsäksi.

Täytteen valmistus

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä muutama minuutti (kunnes ovat ihan pehmeitä). Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma ja yhdistä se keltuaisvaahtoon. Mausta seos vanilliinisokerilla. Sulata liotetut liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja sekoita täyteaineksien joukkoon.

Kuorrutuksen valmistus

Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi. Hienonna mantelimassa veitsellä tai käsin. Sekoita siihen tomusokeri, glukoosi, vanilliinisokeri, muutama tippa vihreää karamelliväriä ja 3/4 voi-tomusokerivaahdosta. Sekoita massa tasaiseksi. Kauli massa öljytyn voipaperin päällä pyöreäksi, ohueksi levyksi.

Kakun täyttäminen ja kokoaminen

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan (päällimmäinen osa n. 1 cm:n vahvuiseksi). Laita ensimmäiseen väliin noin puolet täytteestä, levitä vadelmahillo toiseen väliin ja sen päälle loppu täyte (keoksi). Aseta päälle ohuin levy. Levitä loput voi-tomusokeriseoksesta kakun päälle. Nosta marsipaanikuorrutus kakun päälle leivinpaperin avulla. Leikkaa reunat tasaisiksi ja ripottele päälle tomusokeria. Laita kakku kylmään ennen tarjoamista.

Vaihtoehtoisesti voit koota kakun päälaelleen kulhoon. Näin saat kakusta kauniin pyöreän. Kokeilin itse tätä versiota tällä kertaa ja olin onnessani lopputuloksesta!

Kauli marsipaanilevy elmukelmun päällä ja nosta se kulhoon. Taputtele marsipaanikuorrutus tasaisesti kulhon reunoja vasten ja nosta kelmun reunat yli kulhon reunan. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan (päällimmäinen osa n. 1 cm:n vahvuiseksi). Levitä loput voi-tomusokerivaahdosta kakkupohjan ohuimman levyn päälle. Voit sipaista hieman myös kaulitun marsipaanilevyn päälle. Laita kakkupohjan levy nyt voikreemi edellä vuokaan ja taputtele se hyvin kiinni marsipaanilevyyn. Älä kuitenkaan taputtele kakkupohjaa liiskaksi.

Levitä puolet täytteestä levyn päälle kulhoon niin että täytteen pinnasta tulee tasainen. Nosta sen päälle keskimmäinen kakkulevy. Levitä tämän kakkulevyn päälle loput täytteestä tasaisesti. Levitä sitten vadelmahillo viimeisen kakkulevyn päälle ja nosta se sitten hillopuoli edellä kulhoon täytekerroksen päälle.

Käännä marsipaanilevyn reunat sisään elmukelmun reunojen avulla ja kippaa kakku sitten tarjoilualustalle. Kuori elmukelmu pois kakun päältä. Ripottele päälle tomusokeria ennen tarjoilua ja asettele marsipaaniruusut haluamiisi kohtiin.

Kirjailin kuvan kakkuun tummalla suklaalla lapsen nimen vähän ennen tarjoilua. Nimen kirjoittaminen jännittää aina ihan hulluna. Siihen mennessä on ehtinyt tehdä koko kakun joten tässä vaiheessa ei enää halua sössiä ja vaikka tavata nimeä väärin!

Nimen kirjailu tummalla suklaalla © Hanna Stolt

Nimen kirjailu tummalla suklaalla

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Cupsolon uudet mautJäätelöraati © Ruokakesko Oy

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje