Valkopapu-parsakaalikeitto

Papu-parsakaalikeitto © Hanna Stolt

Valkopapu-parsakaalikeitto

Löysin tämän herkullisen keiton ohjeen Pinterestin kautta. Gurmeen ohjeita löytyy sieltä omalta ilmoitustaulultaan jo hyvä määrä, mutta paikka on muutenkin pullollaan vaikka mitä herkullisia ohjeita! Tämä ohje on blogista Whole Living. Kokeilin sitä ensimmäisen kerran pintopavuista kun niitä sattui olemaan kaapissa. Keitosta tuli tosi herkullista, mutta kiitos papujen punaruskean värin, itse keitosta tuli harmaata. Tällä kertaa tein keiton ohjeen mukaisesti valkopavuista ja nyt keitosta tuli kauniin vihreää. Alla oleva ohje on taas oma versioni alkuperäisestä.

Pavuilla höystetty keitto on täyteläistä ja täyttävää. Näin ollen papukeitot ovat myös hyvin edullista ruokaa jolla nälkä pysyy pitkään loitolla. Ilmavaivoista ei tarvitse huolehtia jos pavut valmistelee huolella. Kuivatut pavut tulisi liottaa vedessä yön yli, huuhdella ennen valmistusta ja sitten keittää niitä riittävän pitkään. Näin ne eivät ärsytä ruoansulatuskanavassa ja aiheuta kiusallisia oireita :)

Neljälle

 • 1 parsakaali
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 sipuli
 • 2 pientä tai 1 isompi salottisipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • n. 125 g kuivattuja valkopapuja
 • n. 5 dl vettä
 • 1 kasvisliemikuutio
 • ripaus (celtic) suolaa
 • mustapippuria myllystä
 • hieman provencale-mausteseosta
 • ripaus kuivattua basilikaa
 • kourallinen pinjansiemeniä
 • siivutettua parmesania koristeluun

Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla. Älä käytä öljyä paistamiseen. Anna siementen jäähtyä tarjoiluastiassa.

Pese parsakaali. Irrota kukinnot ja leikkaa varsi ohuiksi siivuiksi. Harmillisen harvat tuntuvat käyttävät koko parsakaalin ruuanlaitossa. Itsekin heitin vuosia varret roskiin kun en tajunnut koko kasvin olevan syötävää ja itseasiassa varsi on minusta maukkain osa! No niin, joka tapauksessa höyrytä parsakaalia kunnes se on pehmeää ja kirkkaan vihreää, noin 3 min. Anna jäähtyä hieman. Varaa muutama kaunis kukinto annosten koristeluun.

Hienonna sipuli ja salottisipuli. Murskaa valkosipuli veitsen laidalla ja hienonna se aivan hienoksi. Kuullota sipuleita ja valkosipulia kattilassa oliiviöljyn kera hetken aikaa, kunnes niistä tulee hieman läpikuultavia. Älä ruskista. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja pavut. Kuumenna kunnes keitto poreilee hieman. Keitä 45 min – 1 tunti.

Ota keitto pois lämmöltä ja lisää parsakaali. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kunnes koostumus on sileää. Mausta suolalla, pippurilla ja muilla mausteilla oman maun mukaan.

Koristele annokset parilla parsakaalin kukinnolla, höylätyllä parmesaanilla sekä paahdetuilla pinjansiemenillä.

Tässä vielä se pintopavuilla tehty versio:

pintopavuilla

Pintopavuilla

Facebook Comments
Related Posts
Comments
 • Ol' bean

  Todella maukasta, ja nopeaa säilykepavuista tehtynä. Parmesaani ja pinjansiemenet tuovat viimeisen silauksen, makua ja tekstuuria.

Vastaa

Letut © Hanna StoltCeylon-cappucino

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje