Saksanpähkinä-kastanjakakku

Äitini teki uudeksi vuodeksi saksanpähkinä-kastanjakakkua. Ohje löytyi Glorian ruoka ja viini -lehden numerosta 33, 8/2005. Olin itsekin joskus katsellut tuota ohjetta, mutten ollut uskaltanut kokeilla. Kakun taikinaosa oli minusta mukavan rouhea ja maku oli vähän kuin maustekakussa. Täyte antoi sille kivasti kosteutta välissä ja suklaakuori sitoi kakun yhteen. Tämä on vähän erikoisen makuinen ja ehkä tuntuinenkin kakku. Äiti ilmoitti heti maistettuaan, että kakku ei ollut hänen omaan makuunsa. Minusta se oli taas aika onnistunut setti. Ei mikään överimakea, nätin näköinen ja vähän erilainen. Tämä kakku sopii  minusta makunsa puolesta nimenomaan talvi- tai syysiltoihin.

Kastanjakakku

10-12 annosta

 • 200 g saksanpähkinöitä
 • 1,5 dl fariinisokeria
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 0,5 tl jauhettua neilikkaa
 • 1 rkl jauhettua kanelia
 • 6 huoneenlämpöistä kananmunanvalkuaista
 • veitsenkärjellinen suolaa
 • 1 dl kidesokeria

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen

 • voita
 • mantelijauhoa

Täyte

 • 1 prk (350 g) sokeroitua kastanjasosetta (esim. Bonne Maman)
 • 2 rkl viskiä

Kuorrutus

 • 100 g tummaa suklaata (70%)
 • 0,5 prk (175 g) sokeroitua kastanjasosetta

Pane uuni lämpiämään 175°:een. Jauha pähkinät erittäin hienoksi tehosilppurissa tai monitoimikoneessa. Sekoita pähkinät, fariinisokeri, vehnäjauhot, vaniljasokeri, neilikka ja kaneli kulhossa.

Vatkaa kananmunanvalkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa.

Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Sekoita pähkinä-jauhoseos ja valkuaisvaahto varovasti nostellen. Voitele ja jauhota pitkänomainen kakkuvuoka (tilavuudeltaan 1 – 1,5 l). Kaada taikina vuokaan ja tasoita taikinan pinta hyvin.

Paista kakkua uunin keskitasolla n. 55 min. Kokeile kypsyys tikulla. Kakku on valmis, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se varovasti leivinpaperille. Kun kakku on täysin jäähtynyt, leikkaa se terävällä veitsellä kolmeksi ohueksi levyksi. Pese kakkuvuoka ja vuoraa se muovikelmulla. Nosta pohjalle yksi kakkulevy leikkauspinta ylöspäin.

Notkista kastanjasose viskillä. Levitä kakkulevylle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen kakkulevy ja päällystä se lopulla kastanjasoseella. Nosta päälle kolmas kakkulevy ja paina se tiiviisti täytteen päälle. Peitä kakku alumiinifoliolla ja nosta se muutamaksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään.

Valmista kuorrutus sulattamalla suklaa hitaasti vesihauteessa. Anna suklaan jäähtyä hetki ja sekoita kastanjasose siihen. Levitä kuorrutus tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Nosta kakku jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Vinkvink!

Voit notkistaa kastanjasoseen viskin asemesta espressokahvilla. Saksanpähkinän sijasta tai sen kanssa voit käyttää hasselpähkinää.

Facebook Comments
Related Posts
Comments
 • Liisa

  Oih! Näyttää ihan mielettömän hyvältä. Juuri sellainen minkä haluaisin vahvan kahvin kanssa nautittavaksi. Erikoinen maku on vaan plussaa :)

Vastaa

Lampaanviulu © Hanna StoltGood Life

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje