Punaviinissä marinoitu lampaanviulu, salsa verde ja papu-makkara-tomaattihöystö

Lampaanviulu © Hanna Stolt

Lampaanviulu

Annoskuvaa..

Annoskuvaa..

Glorian ruoka ja viini -lehden numerosta 67, 2/2010 löytyi joulun alla tällainen herkku. Tämä ei ole jouluohje vaan lammas sopii ihan mahtavasti tähän vuodenaikaan muuten. Namia! Vihreä salsa verde on mahtava lisä lampaanviululle ja papu-makkara-tomaattihöystökin osui kuin … lusikka velliin. Tai jotain. Oli siis hyvä yhdistelmä :) Kiitokset vaan mummille tämän bongaamisesta ja valmistamisesta.

 • 1 lampaanviulu (n. 2,5 kg)

Marinadi

 • 4 valkosipulinkynttä
 • 3 dl punaviiniä
 • 0,5 dl soijakastiketta
 • 0,5 dl juoksevaa hunajaa
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 2 tl paprikajauhetta
 • n. 1 tl mustapippuria myllystä
 • muutama rosmariinin- ja timjaminoksa
 • (lehtipersiljaa koristeluun)

Tee marinadi: Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen. Laita lampaanviulu isoon astiaan tai kestävään (uudelleensuljettavaan) muovipussiin. Kaada marinadi päälle ja sekoita hyvin. Valele tai kääntele niin, että liha peittyy marinadiin. Anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli välillä käännellen.

Nosta liha huoneenlämpöön 1 tunti ennen paistamista.

Lämmitä uuni 125°:een.

Laita lija vuokaan tai uuninpellille. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kojtaan, ei luun viereen. Nosta liha uuniin. Valele lihaa marinointiliemellä muutaman kerran kypsentämisen aikana. Kypsennä viulu haluamaasi kypsyyteeen: jos haluat, että liha on kypsä, mutta hieman vaaleanpunainen sisälstä, anna sen olla uunissa kunnes mittari näyttää 75 astetta (noin 3 tuntia). Jos haluat täysin kypsän paistin, anna lämpötilan nousta 80 asteeseen.

Ota paisti uunista, peitä foliolla ja keittiöpyyhkeellä. Anna taaantua vähintään 15 minuuttia.

Tarjoa lampaanviulu salsa verden ja papu-chorizohöystön kanssa. voit levittää osan salsa verdestä ja lehipersiljan viulun päälle ennen tarjolle viemistä.

Papu-makkara-tomaattihöystö

(4-6 ruokailijalle lisäkkeenä)

 • 4 dl keitettyjä valkoisia papuja
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 2 mausteista raakamakkaraa
 • 4 rkl oliiviöljyä
 • 800 g kirsikkatomaatteja tai 2 prk (à 400 g) säilöttyjä kuorittuja tomaatteja
 • 500 g vihreitä leikkopapuja
 • n. 1 tl sormisuolaa
 • n. 1 tl mustapippuria myllystä

Liota ja keitä valkoiset pavut etukäteen. Huuhtele pavut ja laita ne kylmään, suolattomaan veteen n. 8 tunniksi likoamaan. Valuta pavut, vaihda vesi ja keitä papuja ilman suolaa 1,5 tuntia tai pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuutioi makkara. Kuullota niitä pannussa öljyssä muutama minuutti. Puolita tai paloittele tomaatit ja lisää ne pannuun. Jatka kypsentämistä keskilämmöllä noin 10 minuuttia seosta välillä käännellen.

Leikkaa vihreistä pavuista päät pois. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 4 minuuttia. Valuta vesi pois. Lisää vihreät ja valkoiset pavut tomaattiseokseen. Kuumenna, kunnes seos on lämmintä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Salsa verde -yrttikastike

 • 4 valkosipulinkynttä
 • 3 dl hienonnettua lehtipersiljaa
 • 3 dl hienonnettua basilikaa
 • 0,5 dl hienonnettua minttua
 • 2 rkl kapriksia
 • 4 pikkusuolakurkkua
 • 4 anjovisfileetä
 • 1 rkl dijonsinappia
 • 3 rkl punaviinietikkaa
 • n. 1 dl oliiviöljyä
 • 1 tl (sormi)suolaa
 • n. 1 tl mustapippuria myllystä

Kuori valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset kulhoon tai tehosekoittimeen. Pyöräytä karkeahkoksi tahnaksi sauvasekoittimella tai anna tehosekoittimen käydä, kunnes rakenne on sopiva.

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Kastanjakakku

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje