Fenkolirisotto ja lohta salviapestolla

Lohi on minusta ihan mahtava kala sellaisenaan. Kala uuniin, vähän suolaa ja mustapippuria päälle ja hetken päästä herkku on valmista. Yksi suosikkitavoistani valmistaa lohta on kuitenkin valmistaa rouhea pesto kalan päälle. Hyvä itsetehty pesto paistuu ihanan rapeaksi pinnaksi kalan päälle ja istuu lohen makuun kuin nenä päähän. Tällä kertaa tein lohen päälle vanhaa tuttua salviapestoa (Ulrikas Bästa GI-mat, Ica Bokförlag). Pesto on helppo tehdä joten ei todella kannata tässä kohtaa oikaista ja käyttää kaupan hyllyltä löytyvää säilykettä.

Fenkolirisoton (Risotto Blanco) ohjeen löysin Glorian kotisivuilta. Tämä on maukas ja täyteläinen risotto jonka maku sopi varsin hyvin lohen seuraksi. Ohjeen mukaan risotto sopii myös broilerin tai katkarapujen pariksi. Lohi sekä pesto sopivat hyvin matalan GI:n, vähähiilihydraattisen sekä LCHF-ruokavalion seuraajille.

Fenkolirisotto ja lohta salviapestolla © Hanna Stolt

Salviapesto

(riittää neljän hengen annokseen)

Peston ainekset

 • 1 ruukku tuoretta salviaa
 • 1 dl kurpitsansiemeniä
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1,5 dl parmesania raasteena
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 0,5 sitruunan mehu
 • suolaa ja mustapippuria

Peston valmistus

Laita kaikki kuivat ainekset blenderiin ja anna pyöriä kunnes koostumus on sopivan tasaista. Lisää joukkoon oliiviöljy, sitruunamehu ja blendaa kunnes koostumus on haluamasi laista. Itse pidän hieman rouheammasta pestosta joten jätän sen hieman kokkareisemmaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä pesto lohen päälle. Paista lohta 175-200°:ssa n. 20 min.

Risotto Blanco © Hanna Stolt

Risotto blanco fenkolilla ja mascarponella

(4:lle)

Risoton ainekset

 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 keskikokoinen fenkoli
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 150 g risottoriisiä (esim. arborio)
 • 2 dl valkoviiniä
 • n. 7,5 dl kuumaa kasvislientä
 • 2 dl vastaraastettua parmesaania
 • 0,5 tl valko- tai mustapippuria myllystä
 • n. 2 rkl mascarponea
 • 1 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia

Risoton valmistus

Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi fenkoli ohuenohueksi viipaleiksi. Kuullota sipuli-fenkolisilppua pannussa keskilämmöllä öljyssä muutama minuutti. Lisää riisi ja kuullota sitä, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Kaada huoneenlämpöinen valkoviini pannuun. Sekoittele ja lisää pannuun kauhallinen kuumaa kasvislientä, kun valkoviini on lähes kokonaan imeytynyt.

Jatka sekoittamista ja kasvisliemen lisäämistä. Lisää seuraava kauhallinen lientä vasta, kun edellinen on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Jatka, kunnes riisi on al dente. (Huom. kaikkea kasvislientä ei välttämättä tarvita). Sekoita joukkoon parmesaani, pippuri ja yrtit. Viimeistele muutamalla nokareella mascarponea.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
 • Ami

  Googlailin fenkolirisoton ohjetta ja sun sivu pomppasi ensimmäisten joukkoon. Tuli testattua, tosin ilman mascarponea ja valkoviininä käytettiin skumpan jämiä, mutta hyvää oli!

  • Hanna

   Mmm.. fenkolirisotto skumpalla… kuulostaa hyvältä! :)

Vastaa

Porkkanakinuskitorttu © Hanna Stoltkanawrapit korianterikastikkeella © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje