Lasagne

Perinteinen lasagne © Hanna Stolt

Perinteinen lasagne

Lasagne © Hanna Stolt

Lasagne

Tein meille tänään lasagnea. Olin ajatellut kaivaa ohjeen luottokirjastamme Aura Liimataisen “Parasta Kotiruokaa”, mutta sepä onkin jo jossain muuttolaatikossa. Soitin äidilleni, en saanut kiinni. Äidiltä olisi saanut juuri sen lapsuuden tutun lasagnen ohjeen, mutta ei onnistunut tähän hätään sekään. Sitten iskin silmäni keittokirjaan nimeltä Aglio & Olio (Tammi). Ihan mahtava pastaruokien keittokirja ja sieltähän se löytyi sitten tämänkin lasagnen ohjeen pohja. Aglio & Olio on veikeä opus, sillä siinä ei pahemmin mittoja tai määriä mainita. Tässä ohjeessa mainitut määrät ovatkin siis omasta päästäni, tämän kertaisen lasagnen mukaan.

Kalle kävi hakemassa suurimman osan aineksista Käpylässä sijaitsevasta Musta Pekka -marketista. Musta Pekka on aivan mahtava (en hyödy tästä mainoksesta mitään, mielipide on omani eikä lahjuksin tuotettu) kauppa, sieltä löytyy luomutuotevalikoimaa ihan huippumääriä. Saimme esim. tänään valmistaa bolognese-kastikkeen luomupekonista ja luomujauhelihasta. Kauppa on muutenkin edelläkävijä monessa jutussa ja valikoimasta voi hyvin löytää ylläreitä, joita ei perus marketista odottaisi löytävänsä. Suosittelen piipahtamaan ostoksilla!

Bolognese-kastike

 • 3 sipulia
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 2 isoa porkkanaa
 • 3 sellerin vartta
 • 1 pkt pekonia
 • 400 g jauhelihaa
 • 1 lihaliemikuutio
 • 2-4 dl vettä
 • n. 1 dl kermaa
 • loraus valkoviiniä
 • 400 g (1 prk) tomaattimurskaa tai tölkkitomaatteja
 • provencale-mausteseosta
 • rakuunaa
 • mustapippuria
 • paprikajauhetta
 • (suolaa)
 • (voita freesaamiseen)

Pilko kasvikset ja pekoni ja freesaa ne. Lisää jauheliha ja paista n. 10 min. Lisää tilkka valkoviiniä ja anna haihtua. Pilko tölkkitomaatit ja lisää ne, lihaliemikuutio sekä 2 dl vettä pannuun ja anna hautua pari tuntia. Mausta. Listasin ohjeeseen muutaman mausteen joita itse käytin. Sekoita muutaman kerran hautumisen aikana ja kaada sekaan hieman vettä, jos kastike tuntuu kuivalta. Lisää vähän kermaa ja anna hautua vielä puoli tuntia.

Voit syödä bolognese-kastiketta sellaisenaan pastan kanssa, tai jatkaa eteenpäin ja käyttää sitä lasagnen valmistuksessa. Jos teet kastikkeen lasagnea varten, voit jättää sen hieman juoksevammaksi.

Valkokastike

 • 1 l maitoa
 • 100 g voita
 • 1 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
 • muskottipähkinää
 • valkopippuria

Sulata voi. Lisää jauhot pannuun ja anna niiden kypsyä hetki. Lämmitä maito eri astiassa ja lisää se pannuun koko ajan sekoittaen. Pidä lämpö alhaisena ja sekoita koko ajan, kunnes kastike alkaa sakeutua ja on tasaista. Mausta valkopippurilla ja raastetulla muskottipähkinällä. Kastikkeesta ei saa tehdä liian sakeaa, ettei lasagnesta tule liian raskasta.

Lasagnen kokoaminen

 • voita
 • lasagnelevyjä
 • parmesania

Voitele iso lasagnevuoka. Kauho pohjalle bolognese-kastiketta. Lado sen päälle lasagnelevyjä vieriviereen. Lusikoi lasagnelevyjen päälle valkokastiketta. Kauho valkokastikkeen päälle bolognese-kastiketta jne. Jatka näin kunnes kastikkeet loppuvat tai vuoka tulee täyteen. Viimeiseksi kerrokseksi tulisi jäädä kerros bolognese-kastiketta. Kaada sen päälle ohut viiru valkokastiketta, muutama nokare voita ja reilusti parmesania.

Paista 175°:ssa n. 30-40 min.

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Pikakahvi ja kookosöljy asemissa © Hanna StoltPorkkanakinuskitorttu © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje