Puolukkapiiras kardemummamurusilla ja mantelikermalla

Puolukat © Hanna Stolt

Puolukat

Puolukkapiirakka ja mantelikerma © Hanna Stolt

Puolukkapiirakka ja mantelikerma

Kävin poimimassa mummulan takametsästä pari kippoa puolukoita ja ihmettelin mitä niille tekisi. En ole koskaan ollut mikään suuri puolukan ystävä, mutta olin päättänyt kokeilla jotakin puolukkaista. Sopiva ohje löytyi yhdestä vuoden parhaista ruokalehdistä, Elle mat & vin -lehden numerosta juli-aug nr 6 2012. Tässä ohjeessa yhdistyi monta hyvää juttua: kardemumma, murutaikina, kinuski, puolukat, manteli… Se ei vaan voinut maistua muulle kuin hyvälle! Tässä ohjeessa on hieman tavallista enemmän tekemistä piiraaksi, mutta tämä on ehdottomasti vaivan arvoinen! Paras puolukkapiirakka jota olen koskaan tehnyt tai maistanut. Missään. (Vaikka itse kehunkin).

 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 dl tomusokeria
 • 150 g kylmää voita
 • 0,5 rkl kylmää vettä
 • 1 kananmuna

täyte

 • 250 g tuoreita puolukoita (metsästä)
 • 2 dl puolukkahilloa (kaupasta)
 • 0,5 dl sokeria
 • 0,5 dl kinuskikastiketta
 • 2,5 rkl perunajauhoja

kardemummamuruset

 • 75 g voita
 • 2,5 dl kaurahiutaleita
 • 1,5 dl sokeria
 • 1 tl kardemummaa

tarjoiluun

 • 3 dl vispikermaa
 • 0,5 – 1 rkl sokeria
 • 2 rkl mantelijauhetta tai hienonnettua mantelimassaa

Laita uuni lämpenemään 175°:een. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri keskenään. Lisää joukkoon paloiteltu voi ja sekoita kunnes taikina on yhtenäistä, muruista taikinaa. Lisää vesi ja kananmuna ja sekoita kunnes taikinasta tulee tasaista. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 3o minuutiksi.

Vuoraa n. ø 24 cm piirakkavuoka taikinalla. Laita taikinapohjan päälle folio tai leivinpaperia ja laske sen päälle painoksi kuivia herneitä tai riisiä ellet omista leivontapainoja. Paista pohjaa uunin keskiosassa 15 min. Sekoita sillä välin puolukat, puolukkahillo, sokeri, kinuskikastike ja perunajauhot.

Ota piiraspohja uunista ja täytä se täytteellä. Sulata voi kasarissa ja lisää sulan voin joukkoon sokeri, kaurahiutaleet ja kardemumma. Anna seoksen levätä hetki ja sirottele se sitten piiraan päälle. Paista piirasta uunin keskitasolla n. 25 min tai kunnes se on kullanruskea.

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon mantelijauho tai hienonnettu mantelimassa. Tarjoile piiras mantelikerman kera.

Paras puolukkapiirakka ikinä © Hanna Stolt

Paras puolukkapiirakka ikinä

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Pianon terassi © Kalle LaineVadillinen rahkaa © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje