Äidin hedelmätäytekakku

Äidin hedelmätäytekakku © Hanna Stolt

Äidin hedelmätäytekakku

Tämä ohje on noin satavuotias. Ohje on minun äidin isoisän kotona pidetyn leipomon ajoilta. Tällä ohjeella syntyy todellinen täytekakun pohja eikä mikään “sienimäinen kakku” kuten minun äiti asian ilmaisi :)

Täytekakun pohja (6 munaa)

 • 6 kananmunaa
 • 2 1/4 kkp sokeria
 • 1 1/4 kkp vehnäjauhoja
 • 1 1/2 kkp perunajauhoja
 • 1 1/2 tl leivinjauhetta

Täytekakun pohja (4 munaa)

 • 4 kananmunaa
 • 1 1/2 kkp sokeria
 • 3/4 kkp vehnäjauhoja
 • 1 kkp perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
Näissä ohjeissa kkp = kahvikuppi :) Niinkuin vanhaan aikaan. Äiti on käyttänyt Iittalan Arctica-sarjan kahvikuppeja. Pitääkin mitata joskus minkä verran ne tarkalleen vetävät. Oma arvaukseni on että desin verran. Ei siis mitään nykyajan jumbomukeja vaan sieviä kahvikuppeja. EDIT: kommenttien mukaan tämä kyseinen Arctica kuppi on 1,5 dl! :)
Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne sitten taikinan joukkoon. Sekoita jauhoseos varovasti muna-sokerivaahdon joukkoon nuolijalla nostellen.
Paista 175°:ssa n. tunti (6 munan kakku), kunnes kakkupohja on kullanruskea ja kokonaan kypsä (voit kokeilla tikulla varovasti).

Kakun täyttäminen

Äiti tekee superhyviä täytekakkuja koska ne eivät ole liian makeita, vaan ihanan täyteläisiä herkkuja.
Kostutus
– aprikoosipurkista saatu liemi + vähän vettä sekaan niin että riittää koko kakun kostutukseen.

Täyte

 • 1 aprikoosipurkki
 • 1 pss valmista vaniljavanukasta (jauheena)
 • maitoa vaniljavanukkaan ohjeen mukaan
 • kiiviä
 • n. 2 dl kermaa
 • n. 2-3 rkl sokeria kermavaahtoon

Valmista vaniljavanukas paketin ohjeen mukaan ja laita se jähmettymään jääkaappiin. Soseuta aprikoosi haarukalla tai sauvasekoittimella (oikeista aprikooseista tulee parempi täyte kuin pilttisoseista joten kannattaa nähdä tämän verran vaivaa). Kuori kiivit ja siivuta ne ohuiksi siivuiksi. Vispaa kerma ja makeuta se oman maun mukaan sokerilla.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Siirrä kaksi päällimmäistä osaa sivuun hetkeksi.

Aseta ensimmäinen pohja valmiiksi tarjoiluastialle. Kostuta pohja aprikoosiliemi-vesi-seoksella huolellisesti. Levitä reilusti aprikoosisosetta pohjan päälle. Levitä sitten reilusti kermavaahtoa aprikoosisoseen päälle.

Nosta keskimmäinen kakkupohja kermavaahtokerroksen päälle ja kostuta taas aprikoosiliemi-vesi-seoksella huolellisesti. Levitä vaniljavanukas tähän kerrokseen ja asettele sen päälle kiiviviipaleet. Levitä sen jälkeen taas reilu kerros kermavaahtoa.

Nosta viimeinen kakkupohja päälle ja kostuta se huolellisesti aprikoosiliemi-vesi-seoksella.

Koristelu

 • kermavaahtoa reilusti! varaa n. 5 dl kermaa koristeluun 6 munan kakkuun.
 • persikkaa
 • kiiviä
 • säilykemandariinia
 • viinirypäleitä (eri värisiä)
 • karambolaa
 • ananaskirsikkaa
 • säilykekirsikkaa

Koristelussa voi käyttää hedelmiä ihan oman mielen ja mieltymyksen mukaan. Voit valita saman sävyisiä tai tehdä värikkään, raikkaan näköisen kakun erivärisistä hedelmistä.

Aloita levittämällä ohuelti kermaa kauttaaltaan kakun ympärille. Kakun päälle levitetään kermavaahtoa vähän paksummin. Tasoita tämä ensimmäinen kerros lastalla mahdollisimman tasaiseksi päältä ja sivuilta.

Pursota keskelle kakkua iso kasa kermavaahtoa. Tästä keosta aloitetaan koristelu. Voit asetella esim. persikan ja kiivin siivuja limittäin “kupoliksi” kakun keskelle ja jatkaa siitä sitten koristelua säteittäin kakun laitoja kohti.

Kun päällinen on koristeltu, pursotetaan sivut. Äiti pursottaa tähtisuuttimella sivut pystypalkkeina vieriviereen mistä tulee todella nätti jälki. Viimeiseksi tehdään “S”-mallista kiemuraa kermaseinämän yläreunaan.

Kiille

 • aprikoosilientä ja vettä
 • 2-3 liivatelehteä

Liota liivatteita kylmässä vedessä kunnes ovat pehmeitä. Kuumenna aprikoosilientä ja vettä ja sulata liivatelehdet nesteeseen. Anna liivateliemen jäähtyä ja sivele se sitten pullasudilla kakun hedelmäosan päälle. Jos levität liemen liian kuumana, se valuu vain koristeiden läpi joten maltti on tässä valttia :)

Facebook Comments
Related Posts
Showing 9 comments
 • sanonvai

  Iittalan articakuppi on kyllä 1,5dl. et varmaa monella menny nyt kuules kakut pilalle :D Yritä tuosta nyt aböyt tarkat mitat sit laskee …. -.-

  • sanonvai

   Mutta tästä epätarkkuudesta huolimatta. aion tehdä kyseisen kakun viikonlopulla. Otan pohjaan ohjeen muualta. Muutoin Vaikuttaa Erittäin hyvälle tämä ohje :)

   Ja tarkat ja hyvät työohjeet. Joten voi tällänen taukkiki jopa onnistuu tekee nätin kakun :D

   • Hanna

    Hyvä idea poimia pohjan ohje jostain missä tarkemmat mitat :) Tämä on tosiaan tarkka jäljennös äitini perintöohjeesta ja koska en itse harrasta perinteisiä täytekakkuja kuin muutaman vuoden välein, en ole tullut tarkastaneeksi mittoja :) Onnea kakulle ja kiitos mittatarkennuksesta!

 • ihmettelevä

  Jos ohje on satavuotias, niin epäilen myytiinkö silloin jo niin keinotekoista ainetta kuin vaniljavanukasjauhe!!!!

  • Hanna

   Vaniljavanukasjauhe on äitini kikka :)

   • ihmettelevä

    “1 pss valmista vaniljavanukasta (jauheena)” Poikkeaa siis alkuperäisestä reseptistä?

    • Hanna

     Siis kakun pohjan ohje on kulkenut suvussa ja täytteet vaihdelleet tekijän, ajan, fiiliksen, vuodenajan mukaan. Tässä kirjoituksessa on esimerkkinä melko tyypillinen täyte äitini valmistamaan täytekakkuun josta tulee tosi miellyttävän makuinen kakku :)

 • Sisko

  Tämä on ihan paras kakkupohja, täältä muutama vuosi sitten ohjeen bongasin ja aina nimenomaan täytekakkuni pohjan koostumusta on kehuttu. Jopa anoppini otti reseptin vakikäyttöön😉 Koskaan pohja ei ole epäonnistunut tällä reseptillä vaikka mitat ei tarkkoja olekaan, kiitos siis sinulle tämän sukureseptin jakamisesta.

  • Hanna

   Miten ihanaa että kävit jättämässä nämä terveiset! :) Kiitos! Mahtavaa että sukuresepti jatkaa eloaan mitoista huolimatta :D

Vastaa

Kaalisipsit © Hanna StoltLihapasteijat © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje