Japanilainen seesamilohi

Japanilainen seesamilohi © Hanna Stolt

sieni-papulisukkeen ainekset

 

Valmis annos © Hanna Stolt

Valmis annos

Pääsiäisen lampaan ja karitsan täyteisen ruokalistan välissä oli oikeastaan pakko saada välillä jotain ihan muuta ja päädyimme japanilaiseen seesamiloheen. Ohje on peräisin Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä (nro 67, 2/2010). Tämä japanilainen seesamilohi on yksi meidän kestosuosikeista jota silti tulee tehtyä ihan liian harvoin. Lohesta tulee maukasta, sieni-papujuttu on todella hyvää ja wasabi-kastike antaa ihan mahtavan vivahteen ruualle. Suorastaan täydellinen yhdistelmä siis!

Alla olevan ohjeen marinadi on oma versioni, sillä osa alkuperäisen ohjeen aineksista puuttui. Tosi hyvää tuli tälläkin versiolla :)

Tarvitset

 • 800 g lohta fileenä
 • 3 rkl mustia seesaminsiemeniä (meillä vain kuorimattomia ja kuorellisia perussiemeniä, toimii ihan hyvin)
 • 2 tl seesaminsiemenöljyä

Marinadi 

 • 1 dl japanilaista soijakastiketta
 • 0,5 dl sitruunamehua
 • 1-2 rkl osterikastiketta
 • 0,5 dl seesaminsiemenöljyä
 • 3 rkl intiaanisokeria

Wasabi-kastike

 • 2 tl wasabitahnaa
 • 0,5 limetin mehu

Aloita marinadista. Sekoita ainekset kulhossa. Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa lohi annospaloiksi. Nosta palat kastikkeeseen marinoitumaan ja laita lohi jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Mitä paksummat viipaleet, sen pitempi marinoitumisaika. Jos marinointiaika on lyhyt, kääntele paloja välillä. Koska meillä marinoitumisaika oli tällä kertaa todella lyhyt, leikkasin lohen paksuun osaan pieniä viiltoja jotta marinadi pääsi vähän paremmin tarttumaan.

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla pari minuuttia, mutta älä polta niitä.

Nosta lohipalat soijakastikkeesta ja pyyhi palat talouspaperilla ettei marinadi pala paistaessa. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista lohi kypsäksi matalassa lämmössä, muutama minuutti molemmin puolin. Lohi saa jäädä sisältä hieman punertavaksi. Joskus aiemmin olemme testanneet lohen kypsentämistä uunissa, mutta siitä ei tule ihan yhtä hyvää. Pannulla paistaessa siitä tulee rapeakuorista herkkua.

Ripottele paistetut siemenet lohipaloille. Tarjoa paistettujen papujen ja siitakesienten sekä wasabikastikkeen kera.

Paistetut pavut ja siitakesienet

 • 1 pkt/pss tuoreita vihreitä papuja (pakastepapuja ei voi edes verrata tuoreisiin)
 • 1 rs (100 g) siitakesieniä
 • 2 tl seesaminsiemenöljyä
 • 0,5 tl suolaa
 • 0,5 tl mustapippuria

Leikkaa pavuista kannat, hauduta poreilevassa vedessä 7 min. Jäähdytä juoksevan kylmän veden alla. Näin niiden väri sailyy kirkkaana. Valuta pavut.

Viipaloi sienet. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää sienet ja paista niitä muutama minuutti. Lisää pavut.  Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.

Vaihtoehtoisesti voit kuullottaa pavut ja sienet samalla pannulla. Näin pavut jäävät kivan rapsakoiksi al dente -kypsiksi ja sienet taas tulevat sopivan kypsiksi eikä tarvitse käyttää niin montaa eri pataa ja kattilaa valmistuksessa.

Tämä lisäke on minusta ihan mahtava ja sopii varmasti vaikka minkä ruuan lisäksi ja on terveellinen. Tämä on myös erinomaisen matalan GI:n / vähähiilihydraattista ruokaa. Sen sijaan en voi suositella pakastepapujen käyttöä. Pavut ovat harmaan vihertäviä, maku on tiessään ja lopputulos on muhjua (kokeiltu on).

Wasabi-kastike

 • 2 tl wasabitahnaa
 • 0,5 limetin mehua

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa lohen sekä papujutun mausteena.

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Jäädytetty sitruuna-valkosuklaamoussekakku © Hanna StoltLusikkaleivät © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje