Susan synttäridinneri

Kutsuin ystäväni Susan meille syömään hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Viime viikonloppu oli meidän ensimmäinen yritys, mutta syystä ja toisesta se jäi. Tänä viikonloppuna onnistuimme ja pääsimme nauttimaan hyvästä seurasta hyvän ruuan äärellä.

Illan menu alkoi tällä kertaa parmankinkku-chèvrerullilla ja vihreällä salaatilla. Ohjeen olen poiminut jo joskus ajat sitten Ola Lauritzsonin ja Ulrika Davidssonin GI Gourmet -kirjasta (Ica Bokförlag). Helppotekoinen alkupala ja ihan mielettömän maukas!

Parmankinkku-chèvrerullat © Hanna Stolt

Parmankinkku-chèvrerullat

 • 8 siivua parmankinkkua
 • 1 prk pehmeää chèvreä (sellaisella valkohomejuustomaisella tämä ei onnistu, kokeiltu on)
 • pari oksaa tuoretta rosmariinia
 • vihreää salaattia (kuvassa jääsalaattia ja rucolaa)
 • mustapippuria
 • hyvää balsamicoa ja oliiivöljyä

Laita noin teelusikallinen chèvreä parmankinkkusiivun toiseen päätyyn. Laita juuston päälle pieni oksa tai muutama lehti tuoretta rosmariinia ja rullaa parmankinkku rullalle. Paista näitä rullia 200°:ssa n. 10 min. Leikkaa rullat sitten viistosti poikki ja asettele salaattipedille.

Rouhi salaatin päälle vähän mustapippuria. Lisää salaatin päälle hieman oliiviöljyä ja balsamicoa.

Nauti alkuruoka heti.

Pääruoaksi meillä oli sitä samaa BBQ-ankkaa kuin viime viikonloppuna harjoiteltiin, mutta nyt jätettiin ankka kunnolla roséksi. Ihan äärettömän hyvää! Ankka kyllä vaan maistuu parhaalta roséna. Tällä kertaa tarjosimme ankan kanssa uunijuureksia (kuten viimeksikin), mutta lisäksi myös maa-artisokkagratiinia, mikä mielestäni sopi ankan seuraksi oikein hyvin.

BBQ-ankkaa, uunijuureksia ja maa-artisokkagratiinia © Hanna Stolt

BBQ-ankkaa, uunijuureksia ja maa-artisokkagratiinia

BBQ-ankan ohjeeseen pääset tästä.

Maa-artisokkagratiinin valmistin mukaellen äitini versiota.

 • n. 600 g maa-artisokkaa
 • 1 kasvisliemikuutio
 • vettä
 • 100 g juustoraastetta (Emmental)
 • 1 dl kermaa
 • paprikajauhetta
 • meiramia
 • ripaus suolaa
 • 1 prk smetanaa

Kuori ja paloittele maa-artisokat. Keitä niitä vedessä, johon on lisätty kasvisliemikuutio. Keittoaika on n. 20 min. Palasista kannattaa leikata suunilleen saman kokoisia, muuten kypsyys vaihtelee aika paljon.

Nosta maa-artisokan palaset öljyttyyn uunivuokaan. Sekoita kerma, smetana ja mausteet keskenään ja kaada uunivuokaan. Ripottele juustoraaste päälle. Paista 200 asteessa n. 30 min.

Tätä gratiinia tekisi vaikka joka päivä jos ei ne maa-artisokat olisi sellaisia pirulaisia kuoria.

Jälkiruoaksi otin viime viikonloppuisesta tyrnibrûléesta uudelleen mittaa ja tällä kertaa onnistuin. Paistoin vanukkaita tasan ohjeessa ilmoitetun ajan, mutta en mennyt sorkkimaan valmistusprosessia tällä kertaa laittamalla esim. marenkeja uuniin saman aikaisesti. Koostumuksesta tuli nyt juuri sellainen kuin piti ja maku oli ihanan raikas.

Tyrnibrûlée © Hanna Stolt

Tyrnibrûlée

Ja vielä kahvin kanssa olin päättänyt testata taitojani uudelleen macarons-leivosten kanssa. Vieläkään en saanut ulkonäöstä ihan oikean laista, mutta nyt oli maku ja koostumus aika kohdillaan. Ohje on aiemminkin kokeilussa ollut P.S. Parasta Sokerista-keittokirjasta (Hans Välimäki, Vesa Parviainen) löydetty riittävän simppeli ohje näin aloittelijalle. Nämä minun macarons-kokeilut on kyllä vähän noloja toistaiseksi, mutta vielä jonain päivänä… Tiivistettäköön näin: #1 satsi: suklaakuoret onnistuivat ihan nappiin, mutta ganachesta tuli vihreää limaa. #2 satsi: kuorista tuli ihan kovia ja kuivia sekä suippoja marenkeja, en vaivautunut edes yrittämään täytettä. #3 satsi: kuorista tuli vaaleanpunaista marsipaania, ganache onnistui suht hyvin. Tuota viimeistä satsia ei olisi oikein edes tunnistanut macarons-leivosyritelmiksi ;)

Suklaa macarons © Hanna Stolt

Suklaa macarons

Tässä oma versioni alkuperäisohjeesta:

Suklaamacaroons

 • 125 g mantelijauhetta
 • 1 pkt (225 g) tomusokeria
 • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
 • 4 munanvalkuaista
 • 1/4 dl siro-sokeria (erityishienoa sokeria)

Suklaaganache

 • 100 g tummaa suklaata (70%)
 • 1 dl kermaa

Yhdistä mantelijauhot, 125 g tomusokerista ja kaakaojauhe.

Vatkaa munanvalkuaiset ja siro-sokeri hiljaisella teholla yleiskoneessa, kunnes valkuaisvaahto alkaa muodostua. Lisää loput tomusokerista (100 g) ja vatkaa vaahto kovalla teholla kiiltäväksi.

Nostele joukkoon kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi. Pursota massasta n. ø 2 cm nappeja. Anna nappien seistä pellillä huoneenlämmössä 20 min ja paista niitä 120° uunissa n. 12 min.

Ganachen valmistus: Kiehauta kerma. Sulata suklaa 42-asteiseksi ja yhdistä se 42-asteiseen kermaan huolellisesti sekoittaen, kunnes massa on kiiltävää ja tasaista.

Pursota kahden macaroon-kuoren väliin ganachea.

Säilytä macarons-leivoksia jääkaapissa. Ne ovat parhaimmillaan päivän, parin päästä! Sisuksen tulisi olla karamellista ja pinnan rapea.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks

Vastaa

Porkkanaiset riisipiiraat © Hanna StoltLohitartar © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje