Tyrnibrûlée

Tyrnibrûlée © Hanna Stolt

Tyrnibrûlée

Taas testailtiin Glorian ruoka ja viini -lehden ohjeita viikonloppuna. Tässä yksi niistä: Tyrnibrûlée. Tosi hyvän makuinen ja raikas jälkkäri, tosin en malttanut jättää sitä uuniin ihan riittävän kauaa (johtui varmaan siitä, että tein näitä keskellä yötä) joten koostumus olisi saanut olla aavistuksen tiiviimpi. Maku kuitenkin oli kunnossa ja vikahan ei ollut ohjeessa vaan hätäisessä tekijässä :) Tätä ohjetta varioimalla saisi tehtyä vaikka minkä makuisia crème brûléeita. Mietin jo tätä valmistaessa sitä Bonne Maman viikunahilloa mitä meillä on vielä jääkaapissa…

Crème Brûlée on helppotekoinen jälkkäri. Minun haaste on aina se, että muistaisin tehdä nämä valmiiksi jo edellisenä päivänä/iltana jotta ehtisivät rauhassa jäähtyä ja kiinteytyä ennen tarjoamista.

4:lle

 • 1 vaniljatanko
 • 2,5 dl kuohukermaa
 • 4 kananmunankeltuaista
 • 1/2 – 3/4 dl sokeria
 • 3 rkl paseerattua tyrnisosetta tai tyrnimehua

Sokeripinta

 • n. 1/2 dl sokeria
 • n. 1/2 dl ruokosokeria

Laita uuni kuumenemaan 135°:een.

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Heitä vaniljatanko perään. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä hetki.

Ongi vaniljatanko kattilasta. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kevyesti käsivispilällä. Sekoita ensin tilkka kermaa vaahtoon ja loput erissä, jotta kananmuna ei muutu kuuman nesteen vuoksi kokkeliksi. Sekoita tyrni joukkoon.

Siivilöi seos kulhoon ja poista kuplat pinnalta joko lusikalla tai kaasupolttimella kevyesti pintaa kuumentamalla. Kaada seos 4 pieneen vuokaan. Nosta vuoat isoon uunivuokaan ja kaada siihen kiehuvaa vettä vuokien puoliväliin saakka.

Kypsennä uunin keskitasossa, vesihauteessa n. 1 tunti. Valmis brûlée on vielä keskeltä hieman löysä mutta reunoilta kiinteä, eikä sen pinta enää “aaltoile”. Jos brûlée näyttää vielä raa’alta, älä nosta uunin lämpötilaa, ettei lopputulos ole kokkareinen. Jatka kypsentämistä samassa lämpötilassa, kunnes vanukas on kypsä.

Anna brûléen jäähtyä ensin 1 h huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa vähintään 3 h.

Ripottele sokerit pinnalle juuri ennen tarjoamista ja paahda pinta kauniin ruskeaksi kaasupolttimella.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
 • Tusla

  Ihailtavan paljon olette ehtineet tekemään ruokaa, vaikka onkin pieni ihminen taloudessa. :)

  Brûléen kypsennys on aikamoinen hermonkestänyyslaji. Olen kerran yrittänyt, velliksi jäi. Revanssi on vielä kokeilematta, sen verran kirpaisi. Mutta viisainta olisi tosiaan varmaan tehdä setti jo edellisenä päivänä niin ei tarvitsisi tuskan hiki otsalla niitä sitten paistella.

  • Hanna

   Juu kummasti sitä aikaa löytyy :) Toisaalta, kuten mainittu, joskus kokkailu venyy yömyöhään kun tässä on tätä kaikkea muutakin puuhaa kuten pikkuisen hoitamista.

   Mä olen joskus onnistunut tekemään lähes täydellisiä brûleitä, mutta silloin taisi tosiaan olla paremmin aikaa käytössä. Näihin ei pitäisi kiireessä lähteä ollenkaan :)

Vastaa

Kuhaa, hasselpähkinöitä, sieniä ja ruskistettua voita © Hanna StoltPistaasikeksit ja lemon curd © Hanna Stolt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje