Rapujen keitto-ohje

ravut © Hanna Stolt

rapu rapu rallaa..

Meillä oli tosiaan hiljattain rapujuhlat ja pyysin enoltani rapujen keitto-ohjeen, sillä eno vaimoineen tekee ihan parhaita rapuja. Tänään tuo pieni aarre saapui sähköpostissa ja tässä se on teillekin tiedoksi.

60 rapua varten tarvitaan:

  • 8 itraa vettä
  • 4 dl merisuolaa
  • 7-8 palaa sokeria
  • Tilliä runsaasti (liikaa et voi laittaa). Vähintään kaksi isoa nippua.

Sitten valmistukseen. Käytä vain eläviä rapuja. Pese ravut hyvin. Huuhtele ne juoksevan veden alla yksitellen. Jos mahdollista, laita ne vesialtaaseen tai ämpäriin, josta nostelet yksitellen kiehuvaan veteen.

Varaa tarpeeksi suuri kattila. Lisää ensin suola, sokeri ja tilli. Tilliä pitää olla runsaasti. Osan keitetystä liemestä voit laittaa astiaan johon laitat keitetyt ravut säilytystä varten. Lisää ravut yksitellen kiehuvaan veteen (muista sanoa sorry ennen pudotusta). Keitä kerrallaan kattilan koosta riippuen 20-30 rapua.

Toimi ripeästi. Laita ravut veteen yksi kerrallaan. Kun kaikki ravut ovat kattilassa, peitä kattila kannella. Odota, että vesi alkaa kiehua kunnolla. Keittoaika on 8-12 minuuttia siitä, kun vesi on alkanut uudelleen  kiehua kovaa. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.

Käytä apuna reikäkauhaa kun nostat valmiit ravut kuumasta vedestä. Nosta ravut toiseen kattilaan, tai muuhun astiaan. Lisää kattilaan vielä lisää tuoretta tilliä ja kaada keitinliemi rapujen päälle. Jäähdytä mahdollisimman nopeasti – säilytysastian ympärille esim. valuva kylmä vesi. Laita rapujen päälle paino, esim. lautanen. Näin liemi peittää ravut kokonaan säilytysastiassa.

Poista tillit liemestä. Ravut ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä keittämisestä. Säilytä ravut kylmässä (4-8 asteessa) omassa keitinliemessään, myös kuljettaessa. Ravut kannattaa syödä 6-12 tuntia keittämisestä, sillä silloin ne ovat parhaimmillaan.

Asettele ravut kauniille tarjoiluastioille sakset ulospäin. Lisää annoksiin runsaasti tuoretta tilliä. Tarjoile ravut paahtoleivän kera.

Kiitos Pekka ja Tiina superhyvistä ravuista jälleen kerran, sekä keitto-ohjeen jakamisesta! :)

Ravut lähikuvassa

Ravut lähikuvassa

Facebook Comments
Related Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] vuoden rapujuhliin. Rapumestarimme Pekka ja Tiina valmistivat taas maan parhaita rapuja joiden keitto-ohjeen löydät täältä. Tämän kakun ohje löytyi Sirpa Talkan “Tee hyvä kakku – kodin kakkukoulu” […]

Vastaa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje