Fenkolisalaattia, katkarapuvartaita, ribsejä, aasialaista salaattia… niistä on hyvät päivälliset tehty.

Fenkoli-appelsiinisalaatti

Fenkoli-appelsiinisalaatti

Viime viikonlopun 50-vuotisjuhlareissu venähti ja päätin paluumatkalla poiketa Lahdessa muutakin perhettä moikkaamassa. Siskoni kanssa ilmoittauduimme ylimääräisiksi ruokailijoiksi vähän viime hetkellä. Pienen ylimääräisen kauppareissumutkan lisäksi kaksi ylimääräistä pöydässä ei tuottanut mitään ongelmaa.. Itseasiassa ruuan määrästä päätellen pöytään olisi mahtunut vielä muutama ;) Tietää mistä olen annosten mittasuhteet oppinut ;)

Alkuruoaksi herkuttelimme raikkaalla fenkoli-appelsiinisalaatilla. Ohje on kirjasta Herkutellaan Ulkona (Gummerus, Lindy Wildsmith), jonka aion käydä hankkimassa itsellenikin.

Fenkoli-appelsiinisalaatti mintun ja oliivien kanssa

 • 1 iso fenkoli siivuina
 • 2 isoa appelsiinia paloiteltuna
 • kourallinen tuoretta minttua hienonnettuna
 • 2 rkl pieniä punaisia tai mustia oliiveja
 • 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria

(4 annosta)

Laita fenkoli ja appelsiinit isoon kulhoon. Lisää hienonnettu minttu, oliivit sekä oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita salaatti hyvin, kumoa tarjoilulautaselle ja koristele tuoreilla mintunlehdillä. Peitä ja jätä odottamaan tarjoilua.

Katkarapuvartaat ja fenkoli-appelsiinisalaatti

Katkarapuvartaat ja fenkoli-appelsiinisalaatti

Salaatin kanssa söimme katkarapuvartaita jotka olivat niin herkullisia, että on vaikea ymmärtää miten helppotekoisia ne olivat. Maustamiseen oli käytetty vain valmista maustesekoitusta ja sitten grilliin. Vartaat ja raikas salaatti olivat onnistunut makuyhdistelmä.

Katkarapuvartaat

 • 1 pss Santa Marian kaffir & ginger BBQ rub mausteseosta
 • öljyä
 • jättikatkarapuja (n. 15 kpl per nenä)

Sekoita maustepussin sisältö öljyyn ja nostele katkaravut seoksen sekaan. Sekoittele rapuja niin, että marinadi tarttuu niihin kauttaaltaan. Katkaravut voi laittaa marinadiin jo päivää ennen. Asettele katkaravut paistotikkuihin ja paista grillillä juuri ennen ruokailua.

Katkarapuvartaat

Katkarapuvartaat

Aasialainen coleslaw

Aasialainen coleslaw

Pääruoaksi söimme aasialaista coleslaw -salaattia sekä ribsejä. Molempien ohjeet löytyvät uusimmasta, vasta ilmestyneestä Glorian ruoka & viini -lehdestä (4/2011). Salaatti oli veikeän makuinen ja ribsit yllättivät täysin – nämä oli parhaita ribsejä mitä olen maistanut! Luumuglasyyri, jolla ribsit sivellään juuri ennen grillausta antaa näille aivan uniikin maun. Olimme kaikki äimänä ja voin vain lämpimästi suositella testaamaan, vaikka ohje kuulostaisikin hieman eksoottiselta. Lisäsin ribs-ohjeeseen äitini tekemät muutokset.

Aasialainen coleslaw

 • 6 dl ohueksi viipaloitua varhaiskaalia (onko mitään parempaa keväällä?!)
 • 1 rkl seesaminsiemeniä
 • 3 rkl miriniä (alkoholi)
 • 2 rkl seesaminsiemenöljyä
 • 0,5-1 punainen chilipalko
 • 1 dl ruohittuja suolapähkinöitä
 • 2-3 rkl hienonnettua korianteria

Leikkaa varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Siirrä kaali suureen kulhoon. Paahda seesaminsiemenet kevyesti kuivalla paistinpannulla ja kaada kaalin joukkoon. Mittaa mirin ja seesamiöljy kulhoon. Halkaise chili ja poista siemenet. Silppua chili hienoksi ja sekoita kaalin joukkoon. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna salaatin vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.

Viimeistele salaatti rouhituilla suolapähkinöillä ja hienonnetulla korianterilla juuri ennen tarjoamista.

Ribsit grillissä

Ribsit grillissä

Luumuglaseeratut possunribsit

 • 2 kg porsaan maustamatonta grillikylkyä (ribs)

Keitinliemi

 • 5 l vettä
 • 0,5 dl hienoa merisuolaa
 • 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
 • 2 valkosipulia (sellaista yhden kynnen valkosipulia)
 • 1 keltasipuli
 • mustapippuria reilusti

Luumuglasyyri

 • 3/4 dl hienonnettuja kuivattuja luumuja
 • 1,5 dl soijakastiketta
 • 3/4 dl kuivaa sherryä tai vermuttia
 • 2 tähtianista
 • 3/4 dl juoksevaa hunajaa
 • 1,5 rkl raastettua inkivääriä
 • 1,5 rkl sitruunanmehua

Kuori ja viipaloi valkosipuli ja lohko keltasipuli. Kiehauta vesi, suola, chili ja sipulit tilavassa kattilassa. Leikkaa ribsit muutamaan osaan ja nosta ne kiehuvaan liemeen. Kuori pinnalle kertyvä vaahto pois reikäkauhalla. Keitä ribsejä kannen alla keskilämmöllä noin 1h tai kunnes liha on kypsää ja irtoaa luista. Nosta lihapalat liemestä lautaselle jäähtymään.

Valmista luumuglasyyri: mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä 10-15 min. Poista tähtianikset ja soseuta kastike sileäksi seuvasekoittimella.

Kuumenna grilli. Leikkaa ribsit annospaloiksi ja voitele ne kummaltakin puolelta glasyyrilla. Grillaa ribsit rapeiksi, n. 5 min molemmin puolin. Älä päästä grilliä liian kuumaksi ja varo, ettei glasyyri pala.

Vinkki: voit keittää ribsit ja valmistaa coleslawn jo edellisenä päivänä ja säilyttää ne jääkaapissa.

Ps. Ribsit turpoavat melkoisesti keittäessä joten kannattaa varata reilun kokoinen kattila!

Valmiit ribsit

Valmiit ribsit

Valmis annos

Valmis annos

Glorian ruoka & viini -lehden viinisuositukset ribseille ja salaatille olivat:

 • Heartland Dolcetto & Lagrein (16,46 €)
 • Riesling Letzenberg Cuvée Jean-Baptiste (15,98 €)

Näitä ei löytynyt Alkosta, mutta tilalle löytyi varsin passeli punaviini, kiitos sinnikkään Alkon myyjän:

Jälkkäri

Jälkkäri

Jälkiruoaksi söimme Mövempick’in vanilja-mantelijäätelöä kirsikoilla ja kinuskikastikkeella. Simppeli, hyvä ja nätti jälkiruoka.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks
 • […] Pekan kesäsalaattia, eli hedelmäistä halloumisalaattia. Minun teki niin kovasti mieli myös katkarapuvartaita, joita viimeksi vanhempieni luona saimme mässäillä, joten niitähän oli pakko tehdä myös […]

 • […] kesäruokaa on tehty aiemminkin. Luumuglaseeratut ribsit on yksi ykkössuosikeistani kesägrilliin ja aasialainen coleslaw on […]

Vastaa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje