Savuporotartar

Viimeinen päivitys joulun tiimoilta. Äiti oli taas löytänyt huippuohjeen jostain lehdestä, jonka joudun päivittämään tänne myöhemmin, heti kun lehti selviää. Savuporotartarin kanssa tarjoiltu puolukkakastike oli menestys ja sitä voisi tarjoilla vaikka minkä kanssa! Kuka olisi uskonut, että puolukka ja rosmariini sopivat niin hyvin yhteen?

Savuporotartar © Hanna Stolt | Gurmee.net

Tarvitset (2:lle)

 • 50 g kylmäsavustettua poronpaistia
 • 4 tuoretta herkkusientä
 • 1 rkl ranskankermaa
 • hiukan roseepippuria
 • 2 viipaletta ruisvuokaleipää. (kurkkaa leipää varten esim. tämä mallasleivän ohje.)
 • tuoretta rosmariinia

Puolukkakastike

 • 0,5 dl puolukoita
 • 1 tl hunajaa tai sokeria
 • 0,5 rl oliiviöljyä
 • ripaus rosmariinia
 • ripaus suolaa
 • ripaus mustapippuria myllystä

Valmistus

Leikkaa lihasta koristeeksi muutama ohut suikale ja paloittele loput pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös herkkusienet.

Sekoita keskenään poro, sienet ja ranskankerma ja mausta kevyesti pippurilla.

Valmista puolukkakastike soseuttamalla kaikki ainekset esim. mittakannussa sauvasekoittimella.

Ota leivistä muotilla tai kahvikupin avulla kaksi pyörylää. Voitele ne kevyesti ja lusikoi päälle tartaria. Aseta pinnalle porosuikaleita ja rosmariinitupsu. Nosta leivät alkupalalautasille ja valuta ympärille puolukkakastiketta.

Lehti tarjosi myös viinisuosituksia: 2000 Torrelongares Crianza (edullinen, sopivan hapokas viini). Valkoviineistä 2002 Fortant de France Chardonnay (myös edullinen). En löytänyt kumpaakan Alkon sivuilta, mutta viinivinkkinä ylipäätään: poron kanssa sopii “puolukkamaisia happoja” sisältävistä punaviineistä (lehden mukaan). Joten senkin perusteella voisi jo Alkon tiskillä kysellä.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 6 comments
 • Elina

  Hienon näköinen alkupala!
  Miten tartarin saa leivän päälle noin hienoon muotoon? Onko siihen olemassa jotain kätevää muottia josta tartar vielä irtoaisi?

  • Hanna

   Kiitos kommentista :) Me käytettiin sellaista korkeaa metallista muottia jolla tuo leipä leikattiin. Ennen kuin irrotettiin muotti leivästä, levitettiin tartar leivän päälle muotin sisään. Sitten vasta nostettiin ja tuollaiseksi jäi :) Vaihtoehtoisesti voit kokeilla tehdä piirtoheitinkalvosta tai vastaavasta muotin leivänpalan ympärille. Tuollainen kalvo on helppo jättää vaikka tarjoiluun saakka niin alkupalat pysyvät hyvin mallissaan aina tarjoiluun saakka ja ne kalvot on myös helppo kuoria pois sivuilta.

   • Elina

    Loistava idea! Pitääpä kokeilla!
    Tuleeko sinulle mieleen vaihtoehtoisia reseptejä hienohkoksi kylmäksi alkupalaksi? Järjestän lokakuussa kolmekymppiset parillekymmenelle ihmiselle ja ajattelin itse tehdä alkupalat. Juhlapaikalla ei ole uunia tai hellaa. Täytyy tässä ruveta vähän harjoittelemaan :)

    • Hanna

     Tsekkaa vaikka myös tomaatticocktailien ohje. Ne on todella helppo valmistaa ja näyttävät upeilta! Tomaatticocktailit voi hyvin tehdä valmiiksi etukäteen ja säilyttää kylmässä kunnes on tarjoilun aika :) Myös omilla kolmekymppisilläni tarjoillut kasvistarteletit olivat minusta kivan näköinen tarjoiltava joita voisi myös valmistaa jo etukäteen. Niissä on tosin vähän enemmän tekemistä.. Hyviä ja maukkaita kolmekymppisiä! :)

     • Elina

      Oi, nami! Pitääkin heti ruveta harjoittelemaan! Kiitos :)

pingbacks / trackbacks
 • […] tuorejuustoon, oliivit korvautuivat punasipulilla, sekä tuoreella että hillokkeella. Toinen leipäresepti löytyi Gurmee-blogista, jonka esittelemistä ideoista olemme nautiskelleet ennenkin. Tämän […]

Vastaa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje