Suussa sulava savulohipiirakka

Tämä suussa sulava savulohipiirakka ei ole diettiruokaa ja siten siis aivan hullun hyvää! Ohjeen löysi äitini Kodin Kuvalehden numerosta 10/2010. Annos ei kuvassa ole mitenkään erityisen koristeellinen, kun oli jo kamala kiire päästä syömään, mutta ehdinpähän jonkun kuvan räpsäistä. Tällä ohjeella valmistat piirakkaa pellillisen. Näppärää jos on tulossa enemmänkin porukkaa syömään :)

Olemme valmistaneet tätä lohipiirakkaa brunssille, synttäreille.. ylipäätään erilaisiin juhliin. Savulohipiirakka maistuu kaikille joiden ruokavalioon se sopii ja se on ihanan helppo valmistaa. Koristeeksi voisi riporella tilliä, kenties muutama sitruunaviipale “kiharalle” piirakan päälle.. Jotain simppeliä. Tämän piirakan maku kuitenkin puhuu niin hyvin puolestaan, ettei sitä sen kummemmin tarvitse koristella.

suussa sulava lohipiirakka © Gurmee.net

Suussa sulava savulohipiirakka pellillä

1 pellillinen

Ainekset

Pohja

 • 200 g voita
 • 3 dl isoja speltti- tai kaurahiutaleita
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl juustoraastetta
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 dl vettä

Täyte

 • 800 g perattua lämminsavukirjolohta tai -lohta
 • ripaus sitruunapippuria
 • 1 pussi aurajuustomuruja
 • 5 dl kermaa
 • 5 kananmunaa
 • 200 g ruohosipulituorejuustoa
 • 1 tl ruohittua mustapippuria
 • (0,5 tl suolaa)
 • 1 dl tillisilppua

Pinnalle

 • Emmental-juustoraastetta
 • Kirsikkatomaatteja

Valmistus

 1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Lisää hiukan jauhoja tarvittaessa. Painele taikina voidellun leivinpaperin päälle uuninpellille, pohjalle ja reunoille. Itse en ole koskaan voidellut leivinpaperia, mutta koskaan ei kai ole myöhäistä ;)
 2. Levitä peratut lohipalat pohjan päälle ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Levitä myös aurajuustomurut lohen päälle. Tässä kohtaa voin jo paljastaa, että aion tehdä tästä oman version. En pidä sitruunapippurista teollisena mausteena joten ajattelin kokeilla korvata sen sitruunamehulla tai -raasteella ja esim. mustapippurilla.
 3. Sekoita kerma, kananmunat, tuorejuusto ja mausteet. Kaada muna-kermaseos piiraan päälle. Tuon ruohosipuliruorejuustonkin sijaan voisi käyttää esim. maustamatonta tuorejuustoa ja tuoretta ruohosipulia. Mihinkähän luonnollisempaan ainekseen tuon tuorejuuston vaihtaisi? :)
 4. Ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta ja koristele piirakka halkaistuilla kirsikkatomaateilla.
 5. Paista ensin 200°C:ssa uunin alatasolla 10 min ja nosta sitten keskitasolle. Jatka paistamista 20 min.
 6. Anna piiraan vetäytyä ennen tarjoamista.

KK:n vinkki: jos leivot pieniä piirasia, paista niitä ensin uunin alatasolla 5 min ja sen jälkeen keskitasolla 15 min.

Tässä piiraassa ei tällaisenaan ollut mitään vikaa, vaikka ohjetta tässä tulikin kommentoitua. Tahtoisin vaan mielelläni päästä eroon mm. ruokakerman, tuorejuuston ja teollisten maustesekoitusten käytöstä, kuten sitruunapippurista ja käyttää mieluummin tuoreita yrttejä ym. parempia vaihtoehtoja. Ruokakerman eliminoin jo yo. ohjeesta ja korvasin oikealla kermalla. Laitan lisää päivityksiä kun ensin vähän kotona kokeilen :)

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Silakkatartar © Gurmee.netSavuporotartar © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje