Silakkatartar ja mallasleipä

Silakkatartar

Tämäkin ohje löytyi itseasiassa Painonvartijoiden keittokirjasta Herkkuja kalasta ja äyriäisistä. En olisi uskonut, että silakasta voi saada näin maukkaan herkkupalan, mutta äidin keittiössä tuppaa oppimaan aina uusia asioita. Silakkatartaria säväytti punajuurikastike, erikoinen yhdistelmä joka toimi aivan loistavasti! Muokkasin ohjetta ihan hiukkasen oman maun mukaiseksi :)

Tarvitset

 • 400 silakkafileitä
 • 2-3 tl merisuolahiutaleita
 • 1 rkl rouhittuja katajanmarjoja
 • ripaus sokeria
 • 3 rkl crème fraichea (täysirasvaista) tai kreikkalaista jogurttia tai vaahdotettua kermaa smetanalla höystettynä tai pelkkää smetanaa
 • hienonnettua tuoretta tilliä
 • 1-2 tl raastettua piparjuurta (tuoretta tai jos ei millään löydy tuoretta niin säilöttyä)

Lisäksi koristeluun

 • 6  viipaletta ruisleipää (saaristolaisleipää!)
 • salaatinlehtiä (rucola) ja/tai herneenversoja
 • punasipulia ohuina lohkoina tai renkaina
 • Punajuurikastike
 • 4-5 etikkapunajuurta paloina
 • 1-2 dl punajuurten säilöntälientä
 • hienonnettua tuoretta basilikaa

Valmistus

 1. Poista silakkafileistä nahka. Tureista fileistä nahka lähtee helposti irti vetämällä. Leikkaa nahattomat silakkafileet pituussuunnassa ohuiksi suikaleiksi. Mausta suikaleet merisuolahiutaleilla, ruohituilla katajanmarjoilla sekä sokerilla ja anna marinoitua tiiviisti peitettynä jääkaapissa 1-2h.
 2. Mausta crème fraiche tai kreikkalainen jogurtti tillillä ja piparjuurella ja sekoita se marinoitujen silakkasuikaleiden joukkoon. Levitä seos leipäviipaleille. Nosta leivät lautaselle ja levitä niiden ympärille salaatinlehtiä ja/tai herneenversoja sekä punasipulia ohuina lohkoina tai renkaina. Rouhi päälle mustapippuria.
 3. Soseuta punajuuret, säilöntäliemi sekä basilika tasaiseksi kastikkeeksi. Tarjoa leipien lisäkkeenä.

Punajuuri ja basilika ovat muuten ihan loistava yhdistelmä. Tämä kastike käy varmasti monen muunkin ruuan kanssa joten pitää vaan testailla mihin kaikkeen se sopii.

Silakkatartar © Gurmee.net

Lehtovaaran mallasleipä

Glorian Ruoka ja Viini on vaan paras lehti ikinä. Tämä silakkatartarin alta löytyvä mallasleipä on valmistettu 7/2010-lehdestä löydetyllä ohjeella ja kulkee nimellä Lehtovaaran mallasleipä. Alla oleva ohje on äitini tekemin pienin muutoksin. Ohjeella valmistat 2 leipää.

Tarvitset

 • 5 dl kotikaljaa / ykkösolutta
 • 40 g tuorehiivaa
 • 1,5 rkl suolaa
 • 1,5 dl tummaa siirappia
 • 3 dl mallasjauhoa (mämmimallas)
 • 3/4 dl mallasrouhetta (kaljamallas)
 • 3/4 dl kaura- tai spelttileseitä
 • 1 dl ruisjauhoa
 • 0,5 dl pellavansiemeniä
 • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
 • n. 8 dl vehnä- tai spelttijauhoja
 • 1,5 rkl rypsiöljyä leipävuokiin

Valmistus

Lämmitä kalja 37-asteiseksi. Liuota hiiva ja suola kaljaan. Sekoita siirappi, mallasjauho ja -rouhe, leseet, ruisjauho ja siemenet joukkoon. Lisää vehnä- tai spelttijauhot muutamassa erässä. Taikina saa jäädä löysähköksi. Alusta taikinaa yleiskoneella 10 min, käsin kauemmin (kunnes voimat pettää!).

Voitele 2 leipävuokaa (n. 25 cm pitkiä) rypsiöljyllä.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Jaa taikina 2 osaan ja painele palat leipävuokiin. Peitä vuoat leivinliinalla ja kohota ne lähes kaksinkertaisiksi, n. 3h.

Lämmitä uuni 200°C:een. Pane uuninpelti uunin pohjalle ja kaada siihen 0,5 dl vettä. Pane leipävuoat uuniritilälle uunin alatasolle. Paista n. 40 min. Vesi uunin pohjalla auttaa tekemään leivän pinnasta ihana rapeaa! Vaihtoehtoisesti voit myös suihkauttaa vettä suihkupullosta hienona sumuna uuniin ennen kuin laitat leivät uuniin ja esim. kerran paistamisen aikana.

Kumoa leivät ritilälle ja jäähdytä.

Facebook Comments
Related Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
 • […] 2 viipaletta ruisvuokaleipää. (kurkkaa leipää varten esim. tämä mallasleivän ohje.) […]

Vastaa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje