Sorsaa glögi-punaviini-kastikkeessa ja risotto milanese

Eilisen pääruokana oli sorsaa glögi-punaviinikastikkeessa ja risotto milanese eli parmesanrisotto mm. sahramilla maustettuna. En ole koskaan aiemmin tehnyt riistaa ja jännitti kohtuullisen paljon, että mitä tästä tulee, mutta loppu tulos oli mureaa sorsanlihaa joka ei maistunut liikaa riistalle. Uskallan siis laittaa ohjeen jakoon :)

Risoton ohje on alunperin Allt om mat sivustolta.

sorsaa-glogi-punaviini-kastikkeessa

Sorsaa glögi-punaviini-kastikkeessa

 • 7 sorsan rintafilettä nahkoineen
 • 1-2 pekonin siivua per file, fileen koosta riippuen
 • 2-3 valkosipulin kynttä
 • 1 rkl kuivatua persiljaa
 • 1 tl timjamia
 • 1 tl meiramia
 • suolaa ja mustapippuria
 • 3.4 laakerinlehteä
 • 1 reilun kokoinen sipuli
 • 200 g sieniä, esim herkkusieniä ja shiitakesieniä
 • 3 dl punaviiniä
 • 1 pss glögimausteita (saa kaupasta valmiina)
 • pari anista
 • 0,5 l vettä + kanaliemikuutio

Pese sorsan rintafileet ja poista mahdolliset höyhenet ja varmista ettei lihassa ole hauleja. Kääräise jokainen file yhteen tai kahteen pekonin siivuun ja aseta padan pohjalle. Ripottele mausteet fileiden päälle. Silppua sipuli ja lisää pataan. Leikkaa sienet paloiksi ja lisää nekin pataan. Kaada päälle punaviini ja kanaliemi.

Paista ensin 20 min 200°C:ssa, sitten tunti 150 °C:ssa. Ota lämpö pois päältä ja jätä pata hautumaan jälkilämmölle. Tein itse paisto/lämmitysoperaation illalla ja jätin padan uuniin jälkilämmölle yön yli. Aamulla nostin padan jääkaappiin odottamaan iltaa ja lämmitin uunin alatasolla matalalla lämmöllä tunnin verran ennen tarjoilua. Näin ruoka saa kypsyä ja maustua rauhassa ja lihasta tulee mureaa.

Mausta tulee mielenkiintoisen jouluinen kun joukossa on appelsiinia, kanelia, anista ym jouluisia mausteita. Vaihtoehtoisesti voisi käyttää ihan vaan glögiä tai punaviiniglögiä. Itse suosin mausteita niin ruokaan ei päädy piilosokeria :)

Kuvassa oleva pata on minikokoinen, yhden annoksen pata jonka tein ystävälleni joka ei syö punaista lihaa. Ihan näppärä tapa sekin tehdä koko porukalle yhtä ruokaa, mutta poistaa yhdestä annoksesta ei-toivotut ainekset.

risotto-milanese

Risotto milanese

 • 4 salottisipulia
 • 0,5 g sahramia
 • 1 sokeripala
 • 1 l kanalientä
 • 3 dl valkoviiniä (kuivaa)
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 3 dl avorioriisiä tai arborio
 • 3 dl parmesanjuustoa raastettuna

Koristeluun

 • Vuoltua parmesanjuustoa
 • 1 sahramin “oksa”

1. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna sahrami painellen sokeripalan avulla.

2. Kiehauta kanaliemi ja viini ja pidä liemi lämpimänä.

3. Kuullota sipuli pehmeäksi oliiviöljyssä koko ajan sekoittaen niin ettei sipuli ruskistu, n. 3 min. Lisää sahrami ja jatka kuullotusta n. 3o sekuntia. Lisää riisi ja kuullota n. 1 min.

4. Kaada päälle puolet kanaliemi-viiniliemestä ja keitä riisiä kevyellä lämmöllä välillä sekoittaen. Lisää lientä osissa, n. 2 dl kerrallaan sitä mukaa kun neste imeytyy riisiin. Jatka samaan tapaan kunnes riisinjyvät ovat sopivan kypsiä ja pehmeitä, n. 20 min.

5. Ota pata pois lämmöltä ja sekoita joukkoon raastettu parmesan. Koristele parmesanlastuilla ja sahramin “oksilla”.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 4 comments
 • Maritta Heiskanen

  Mistä ihmeestä sorsaa taioit?

 • Hanna

  Lähikaupan pakastealtaasta löytyi, ei ollut edes pahan hintaista :)

 • Make

  Hyvää joulua !

  • Hanna

   Kiitokset ja kuin myös! :)

Vastaa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje