Rapujuhlat

Kattaus

Kattaus

Viime viikonloppuna olimme viettämässä rapuiltaa Lahdessa letkeässä tunnelmassa (voiko niitä viettää muuten?). Äiti oli kattanut pöydän kauniisti ruskan väreillä ja terassille hohti ulkoa keltaisena puunlehtien meri joka sointui suorastaan täydellisesti itse kattaukseen.

Koska en itse rapuja valmistanut, en voi tässä oikein mitään “täydellistä ravunkeitto-ohjetta” jakaa, mutta jos sinulla sattuu olemaan hyvä ohje hihassa, jaa se ihmeessä niin saadaan postausta täydennettyä ja pistettyä hyvä kirjaimellisesti kiertoon :)

Rapuja oli varattu 100 kpl 8 hengelle joista yksi oli kouluikäinen poika. Niitä tuntui olevan aika passelisti – yhtään ei jäänyt yli ja kaikki poistuivat pöydästä mahat täynnä joten aika optimaalinen suoritus.

Palataan nyt kuitenkin vielä järjestykseen ja aloitetaan illan menu alusta. Alkuruoaksi syötiin siis ihanaa, pehmeää, paprikalla höystettyä sienikeittoa. Tämä sienikeitto on petollista, sillä sitä voisi kauhoa alkupaloiksi pienen päivällisen verran, sen verran hyvää se on. Ohje on Aura Liimataisen Parasta Kotiruokaa keittokirjasta joka on tämän keittiön kulunein opus, eikä turhaan.

Sienikeitto

Sienikeitto

Metsäsienikeitto

 • 3 dl liotettuja suolasieniä
 • 1 pieni sipuli
 • 2-3 rkl öljyä
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 8 dl vettä
 • 1 kasvisliemitiiviste
 • 0,5 – 1 paprikaa
 • pala purjoa
 • 0,5 tl basilikaa
 • 75-100 g sulatejuustoa
 • 1 dl kermaa tai ranskankermaa
 • tuoretta hienonnettua kirveliä, oreganoa tai persiljaa

Hakkaa liotetut suolasienet silpuksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kiehauta sienet ja sipuli kattilassa kuumassa rasvassa käännellen.

Sekoita jauhot sieni-sipuliseokseen ja ota kattila liedeltä. Lisää vesi ja kasvisliemitiiviste hyvin sekoittaen.

Leikkaa paprika pieniksi palasiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja lisää ne sekä paprika keittoon. Mausta keitto ja anna sen kiehua hiljalleen 10-15 min.

Lisää keittoon lopuksi sulatejuusto kuutioina sekä kerma. Sekoita kunnes juusto sulaa. Ripottele pinnalle hienonnettuja tuoreita mausteyrttejä.

Alkuruoan jälkeen tarjoiltiin ravut joista siis tässä vaiheessa on jaettavissa vain kuvat :)

Aika herkuksi paljastui Yhteishyvän ruokalehtisestä  (10.10) poimittu maalaisleipäresepti jonka mukaan oli illaksi tehty leivät.

Maalaisleipä (2 isohkoa leipää)

 • 3 dl vettä
 • 4 rkl fariinisokeria
 • 1 dl grahamjauhoja
 • 1 pss kuivahiivaa
 • n. 6 dl vehnäjauhoja (itse käyttäisin varmaan spelttiä)
 • 1 rkl hienoa merisuolaa
 • 2 tl oliiviöljyä

Mittaa kädenlämpöinen vesi, sokeri ja grahamhjauhoihin sekoitettu hiiva kulhoon ja sekoita. Anna seisoa 10 min, kunnes seos kuplii. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin n. 10 min tai n. 4 min yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa.

Rapuleipää

Rapuleipää

Öljyä iso kulho ja nosta taikina kohoamaan 1,5 h peitettynä.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat jauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri rullalle jättäen saumapuoli alaspäin. Anna kohota n. 30 min. Laita uuni lämpenemään 275°C:een.  Nosta uunin pohjalle uunivuoallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean pinnan. (Itse laiskottelen välillä ja vain sumutan pariin kertaan suihkupullolla vettä paiston aikana). Nosta toinen pelti kuumenemaan uuniin.

Siirrä leivät kuuman pellin päälle ja vedä terävällä sahalaitaisella veitsellä viillot pintaan. Poista uunista vesivuoka.  Paista leipiä 10 min ja käännä lämpo pois päältä.  Anna kypsyä jälkilämmöllä vielä 15 min.  Nosta jäähtymään ritilälle. Älä peitä leivinliinalla.

Oli kieltämättä melko herkullista leipää ja puolikas toisesta leivästä meni ihan vaan maistellessa uunituoreena :) Ruokaillessa sipaistiin leivälle hieman voita, päälle tilliä ja lopuksi rapuja.

Jälkkäriksi syötiin Cup Cakes eli (heh) lehden käännöksen mukaan Kuppikakkuja ;) Niitä löytyi tarjolta kolmea eri väriä –  ruskealla kuorrutuksella oli suklaa-mocha versiot ja keltaisella ja vaaleanpunaisella “peruskuorrutus”. Nättejä ovat tarjoillessa. Mietin vaan josko niistä saisi vähän jännempiä jos lisäisi taikinaan vaikka pähkinöitä tai jotain.. Ohje on yhdistelmä joistain äitini keräämistä ohjeista parista eri naistenlehdestä. Jos lehdet koskaan selviävät, lisään ne postaukseen. Tällä hetkellä eivät valitettavasti ole tiedossa.

Cup Cakes

Cup Cakes

Cup Cakes (8 kpl)

 • 100 g voita (ei margariinia)
 • 2 kananmunaa
 • 2 dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 dl maustamatonta jogurttia (normaalirasvaista)
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl kanelia
 • 3,5 dl vehnäjauhoja
 • 2 banaania

Kuorrute 1 (punainen ja keltainen)

 • 50g  pehmeää voita
 • 100 g tuorejuustoa
 • 5 dl tomusokeria
 • karamelliväriä (punaista ja keltaista. Voisi myös kokeilla värjätä esim. mustikalla)

Pinnalle: mariannerouhetta tai koristerakeita

Kuorrute 2 (suklaa-mocha)

 • 200 g tummaa suklaata
 • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 2 rkl vahvaa kahvia

Pinnalle: mariannerouhetta tai koristerakeita

Uuni 200°C

Valmistus

Sulata rasva, vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sula rasva ja jogurtti munavaahtoon. Yhdistä leivinjauhe ja kaneli jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan. Soseuta banaanit haarukalla ja lisää taikinaan. Jaa taikina paperivuokiin muffinipellille. Paista n. 20 min.

Kuorrute 1

Vatkaa voi ja huoneenlämpöinen tuorejuusto tomusokerin kanssa. Värjää vaahto haluamallasi värillä. Koristele.

Kuorrute 2

Vatkaa juusto ja suklaa. Lisää sitten kahvi. Koristele.

Suklaa-mocha cup cake

Suklaa-mocha cup cake

PS. Rapujen kanssa tarjoiltiin Ruotsalaista kuplivaa – nimittäin kuplivaa vodkaa. Merkki on Camitz ja tietääkseni sitä ei ainakaan toistaiseksi saa Alkon valikoimista, mutta Ruotsinreissulta voi muutaman halutessaan mukaansa hamstrata. Itse en vodkasta tai muistakaan kirkkaista sellaisenaan oikein välitä, mutta tämä oli ihan hauska kokemus.

Camitz

Camitz (Kuvalähde)

Facebook Comments
Related Posts
Showing 5 comments
 • Maritta Heiskanen

  Moikka,
  Yksi asia unohtui!! Meillä oli jälkiruokana sitruunainen uunijäätelö!
  Mutta tokko tuo haitannee!
  T. Maritta

 • Hanna

  Voi eiii! Meillä oli niin paljon ruokaa että yksi unohtui :) Mulla ei itseasiassa ollut kuvaa siitä uunijädestä, mistä varmaan johtui sen unohtuminenkin. Pitää lisätä ainakin ohje vielä. Kiitokset muistutuksesta :)

 • Hanna

  FiberHusk:ia löytyi muuten gluteenittomien tuotteiden hyllystä Kampin K-marketista ja kuulemma mm. Lahdesta oli löytynyt isompien markettien hyllyiltä. FiberHusk on ilmeisesti kehitelty gluteenittomaan leivontaan joten siitä kannattanee ottaa suuntima kaupassa :)

 • Anne-Mari

  Ihanaa! Pääsemme jälleen viikonloppuna nautiskelemaan samaisen pöydän ääreen herkkuja mukavassa seurassa :D Mikäpä olisi mukavampi tapa päätää lomaa !

  • Hanna

   Loistavaa! :) Herkullisia rapujuhlia teille kaikille! Kuulostaa täydelliseltä loman päätökseltä :)

Vastaa

Mini tarte tatin © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje