Omena crumble ja vanhan ajan vaniljakastike

Tänään piti tehdä selvää isosta pussillisesta omenoita ja päätin tehdä meille jälkiruoaksi Omena crumblen vanhan ajan vaniljakastikkeella. Koska en juurikaan tykkää ostaa kaupan valmiita valmisteita, päätin kokeilla myös vaniljakastikkeen valmistusta itse. Sopivan kuuloinen ohje löytyi toisesta luottokeittokijastani Parasta Kotiruokaa (Aura Liimatainen, WSOY). Tuo on muuten kirja, joka löytyy meidän perheessä jokaisen kotoa ja sisältää kaikki perusruuat sekä käytännön ohjeita ruskeasta kastikkeesta lähtien. Voin lämpimästi suositella. Omena crumble on omaa käsialaani.

omena crumble 2Omena Crumble (4:lle)

 • 5 pientä omenaa (luomu)
 • 4 rkl fariinisokeria
 • 1 rkl vehnäjauhoja (luomu)
 • kanelia (luomu)

Crumble:

 • 100 g voita (ei siis margariinia)
 • n. 2dl vehnäjauhoja (luomu)
 • n. 3 dl kaurahiutaleita (luomu)
 • 2 rkl fariinisokeria

Omena crumble ja vanhan ajan vaniljakastike © Gurmee.net1) Nosta 100g voita huoneen lämpöön.

2) Pese ja pilko omenat (kuori ne jos eivät ole luomua). Lohko ne pienehköiksi paloiksi, riippuen miten pientä pureskeltavaa haluat. Sekoita joukkoon fariinisokeri, vehnäjauhot ja kaneli. Laita seos voideltuun uunivuokaan.

3) Paloittele voi pieniksi kuutioiksi ja hiero siihen fariinisokeri ja jauhoja sekä kaurahiutaleita kunnes seoksesta tulee murumaista. Ota noin puolet muruseoksesta ja sekoita se kevyesti omenanpalojen joukkoon. Ripottele loput omenien päälle vuokaan.

4) Paista 200°C:ssa kunnes omena on kypsää ja muruseos rapeaa :)

Jos haluat tehdä annoksesta kevyemmän tai vähemmän muruisen, puolita Crumble annos. Itse tykkään kun on reilusti murua.

Omena crumble ja vanhan ajan vaniljakastike © Gurmee.netVanhan ajan vaniljakastike (n. 5dl)

 • 3 dl maitoa
 • 2 keltuaista
 • 2 tl perunajauhoja
 • 3 rkl ruokosokeria
 • 0,5 tl Bourbon vanilla -jauhetta tai 1 vaniljatanko
 • (vanilliinisokeria)

Lisäksi:

 • 1 dl kuohukermaa

1) Vatkaa kattilassa sekaisin maito, keltuaiset, perunajauhot ja ruokosokeri. Lisää puolitettu vaniljatanko tai bourbon vanilla ja kuumenna kastike kiehumispisteeseen samalla koko ajan sekoittaen.

2) Ota kattila pois liedeltä, ennen kuin kastike kiehuu. Poista vaniljatanko ja jäähdytä kastike.

Omena crumble ja vanhan ajan vaniljakastike © Gurmee.net3) Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se hyvin jäähtyneeseen kastikkeeseen. Mausta tarvittaessa vanilliinisokerilla.

Itse mietin aina kahteen kertaan ennen kuin käytän vanilliinisokeria, sillä se on synteettistä tavaraa jolla ei oikeastaan ole mitään tekemistä vaniljan kanssa, muuten kuin keinotekoisesti tuotettu maku. Siksi turvaudun itse yleensä mieluummin oikeaan vaniljaan tai vaniljasokeriin tai vaniljatankoihin. Vanilliinisokerin hyvä puoli on, ettei sitä tarvita paljon, sillä se on moninkertaisesti makeampaa kuin tavallinen sokeri, toisaalta taas liiallinen määrä maistuu todella vahvasti jolloin kai vanilliinisokerin “oikea” maku pääsee esiin.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 7 comments
 • Päivi H-K

  Hyvältä maistuu! Tänään tein sitä taas. Nam.

pingbacks / trackbacks

Vastaa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje