Matalan GI:n aamupala #1

Matalan GI:n aamupala

Matalan GI:n aamupala

Nyt kesäloman alettua olen ehtinyt taas panostaa aamupalaan ja sen laatuun. Tässä yksi esimerkki matalan GI:n aamupalasta jokaon paitsi terveellinen, myös herkullinen.

Munakas

  • 3 kananmunaa
  • puoli pakettia (n. 85 g) herneenpalkoja
  • kurkumaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • n. 1 tl kookosöljyä

Kookosöljy pannulle, kun on sulaa, kananmunat sekaan ja paistetaan kypsäksi. Juuri ennen kuin munakas (tai munakokkeli mitä itse teen kun olen liian malttamaton odottamaan että tuosta tulisi kunnon munakas) on valmis, joukkoon maun mukaan kurkumaa (terveellistä!!), pippuria ja suolaa rouhittuna sekä herneen palot. Paistetaan vielä  pari minuuttia niin että herneenpalot lämpenevät. Munakkaasta tulee hauskan keltaista kurkuman vuoksi – väri toimii hyvin yhdistettynä vihreisiin herneenpalkoihin.

Mehu

Käytän mehustamiseen mehulinkoa kuten joskus aiemmin on tullut mainittua. Jostain syystä olen ihan hulluna porkkanamehuun. Tuohon kuvassa näkyvään lasilliseen kului muistaakseni 5-7 porkkanaa. Kuulostaa ehkä aikaa vievältä, muttei oikeastaan ole. Kun pitää kuorimaveitsen sekä mehulingon puhtaina niin että ovat heti aamusta valmiina käytettäviksi, on operaatio nopea ja kivuton. Porkkanamehu ei tarvitse makeutusta erikseen, varsinkaan nyt kevään tuoreet porkkanat jotka ovat itsessään jo todella makeita.

Porkkanasta yleensä

Porkkana on hyvä A-vitamiinin ja seleenin lähde. Porkkanan väitetään lisäävän vastustus- ja näkökykyä, ehkäisevän mahahaavaa ja syöpiä ja lievittävän tulehduksia, ripulia, huonoa ihoa, ummetusta, unettomuutta, korkeaa verenpainetta ja paksusuolen tulehdusta. Näin Wikipedian mukaan.

Ellien kotilääkäriosiosta löydettyä tietoa lisää:
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, jota porkkanassa on runsaasti. Porkkanassa on myös alfakaroteenia, C- ja B-vitamiineja ja eräitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, rautaa ja magnesiumia, sekä runsaasti kuitua. Porkkanan sisältämät fenoliset yhdisteet ovat terveydelle edullisia. Ne vahvistavat maksan toimintaa, ja yhdessä kuidun sekä porkkanan muiden ainesosien kanssa ne saattavat alentaa sydän- ja verisuonisairauksien, syövän sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Beetakaroteeni on antioksidantti, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiinia tarvitaan erityisesti silmien, ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. A-vitamiinin puutos aiheuttaa hämäräsokeutta ja ihon kuivumista. A-vitamiinin liiallinen saanti on terveydelle haitallista, mutta ravinnosta saatu beetakaroteeni ei aiheuta liika-annostuksen vaaraa, sillä siitä muodostuu A-vitamiinia vain tarvittava määrä. Lisäksi arvellaan, että kasvisten beetakaroteenilla on myönteisiä yhteisvaikutuksia kasvien muiden aineiden, esimerkiksi flavonoidien, kanssa. Suomessa 1980-90-luvuilla toteutettu Setti-tutkimus osoitti, että pillereinä nautittavasta beetakaroteenista voi suurina annoksina olla jopa haittaa terveydelle.

Porkkanan beetakaroteenilla on myös itsenäisiä terveysvaikutuksia. Antioksidanttina se suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon polttavilta säteiltä, ja sillä saattaa olla vaikutusta immuniteettiin. Runsas beetakaroteenin saanti voi värjätä ihon kellertäväksi, mutta se on vaaraton oire. Alfakaroteenin on puolestaan laboratorio-oloissa havaittu hillitsevän syöpäsolujen kasvua.

Porkkanasta saadaan myös öljyä, jota käytetään kosmetiikassa hoitavana, kosteuttavana ja suojaavana ainesosana muun muassa aurinkovoiteissa ja anti age -tuotteissa.

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Mansikka-tomaatti gazpacho

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje