Prinsessakakku

Opin ruuanlaiton oikeastaan vasta parikymppisenä, mutta kakkuja olen tehnyt pienestä saakka. Ensimmäinen kakku jonka opin tekemään oli prinsessakakku. Näitä on vuosien aikana tilailtu ties mihin juhliin sukulaisille ja ystäville. Päätin sitten tehdä pari omiinkin juhliini. Marsipaaniruusuja en ole tehnyt vuosiin, joten tällä kertaa ruususta tuli hieman kalteva, mutta eipä tuo pahemmin haitannut :)

Prinsessakakku

Prinsessakakku ©Klee

En muista kuollaksenikaan mistä tämä ohje alunperin on. tein kakkua tällä ohjeella ensimmäisen kerran ollessani ystävälläni kylässä joskus tosi tosi nuorena. Ystäväni äiti oli varmaan päättänyt että tytöt on helppo pitää tyytyväisinä jos pistää ne leipomaan ja samalla tuloksista pääsee nauttimaan koko perhe. Hyvinhän se onnistui! Sain ohjeen sitten ystävältäni kirjeessä, siihen aikaan oli vielä kirjeenvaihtokavereita ;) Ennen kuin tämä menee liikaa sarjaan “silloin kun minä olin nuori”, niin eiköhän isketä ohje kehiin:

Pohja

 • 3 kananmunaa
 • 3/4 dl sokeria
 • 3/4 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

 • 3 liivatelehteä
 • 2 keltuaista
 • 4 rkl sokeria
 • 3 dl kuohukermaa
 • 1,5 tl vanilliinisokeria
 • 1 dl vadelmahilloa

Kuorrutus

 • 75 g pehmeää voita
 • 1 1/4 dl tomusokeria
 • 2 tl vanilliinisokeria
 • 200 g mantelimassaa
 • 1 dl tomusokeria
 • 1 tl glukoosia (apteekista)
 • vihreää karamelliväriä

Koristeluun

 • tomusokeria

Pohjan valmistus

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vehnäjauho-perunajauho-leivinjauheseos. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 °C kypsäksi.

Täytteen valmistus

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä muutama minuutti (kunnes ovat ihan pehmeitä). Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma ja yhdistä se keltuaisvaahtoon. Mausta seos vanilliinisokerilla. Sulata liotetut liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja sekoita täyteaineksien joukkoon.

Kuorrutuksen valmistus

Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi. Hienonna mantelimassa veitsellä tai käsin. Sekoita siihen tomusokeri, glukoosi, vanilliinisokeri, muutama tippa vihreää karamelliväriä ja 3/4 voi-tomusokerivaahdosta. Sekoita massa tasaiseksi. Kauli massa öljytyn voipaperin päällä pyöreäksi, ohueksi levyksi.

Kakun täyttäminen ja kokoaminen

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan (päällimmäinen osa n. 1 cm:n vahvuiseks). Laita ensimmäiseen väliin noin puolet täytteestä, levitä vadelmahillo toiseen väliin ja sen päälle loppu täyte (keoksi). Aseta päälle ohuin levy. Levitä loput voi-tomusokeriseoksesta kakun päälle. Nosta marsipaanikuorrutus kakun päälle leivinpaperin avulla. Leikkaa reunat tasaisiksi ja ripottele päälle tomusokeria. Laita kakku kylmään ennen tarjoamista.

Kuten kuvasta näkyy, jätin tämän kakun marsipaanikuorrutuksen värjäämättä (minusta kakusta tuleenäin juhlavamman näköinen) ja tein lisäksi marsipaaniruusun. Ruusun marsipaani on värjätty mustikalla, mikä tekee siitä myös herkullisen makuisen! :)

Marsipaaniruusu

Marsipaaniruusu

Ja lehdet kans..

Ja lehdet kans..

Ruusujen tekemisen olen oppinut äidiltäni joka puolestaan oppi taidon omalta isältään. Heillä oli kotona aikanaan leipomo ja voin itse vaan toivoa että joskus pääsen samalle tasolle vaarini kanssa kakkujen koristelussa ja tekemisessä.

Pieni lisäkommentti tuohon kuvan kakkuun – tein kakkupohjan tavallista leveämpänä jolloin kakusta tulee matalampi ja jolloin myös voi-tomusokeriseosta kannattaa tehdä tupla-annos jotta sitä riittää hyvin kakun kuorruttamiseen. En muistanut itse tehdä tuplana ja siksi pinnasta jäi tässä versiossa hieman muhkurainen. Eli ei kannata säästellä :)

Facebook Comments
Related Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Vastaa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje