Mantelileipä

Mantelileipä

Mantelileipä

Eilen illalla testasin Ossin lähettämää GI leivän ohjetta. Kovapäisenä ja huono-onnisena ostosmatkalaisena tein joitain muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen. Tässä ensin alkuperäinen ohje, kerron sitten miten sitä muuttelin.

Alkuperäinen mantelileivän ohje:

 • 2 Kananmunaa
 • 2 rkl rahkaa tai turkkilaista jogurttia
 • 2 rkl Fiberhuskia (psylliumsiemenestä valmistettu tuote, löytyy yleensä gluteenittomalta hyllyltä)
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1.5 dl mantelijauhetta
 • 3 rkl vehnäleseitä
 • 1 rkl seesaminsiemeniä
 • 150 g juustoraastetta

Valmistus:

Vatkaa munat, lisää rahka, yhdistä kuivat keskenään ja lisää muna-rahkaseokseen, lopuksi juusto sekaan. 4-6 pyöreää “kökkärettä” pellille ja antaa kohota noin 15 min. uuni 200 asteeseen ja 15-20 min kunnes pinta ruskettunut. (Alkuperäisessä ohjeessa oli 10 min 225°C:ssa mutta 200°C:ssa ja vähän pidemmällä ajalla sämpylät nousevat paremmin. *kiitti äiti*)

Miten valmistin omat leipäseni: käytin ohjeen mukaisesti 2 rkl turkkilaista jogurttia, FiberHuskia en lähikaupasta löytänyt joten jätin sen väliin. Laskeskelin että 2 rkl leivinjauhetta on ihan valtavasti ja päätin kokeilla 2 tl sen sijaan. Seesamin siemenet lisäsin paahdettuina.

Tulos:

Hyvän makuisia leipäsiä jotka säilyivät tosi mehukkaina jäähdyttyäänkin ja tänään aamulla edelleen herkullisia, tosin niitä ei enää montaa ole jäljellä. FiberHusk, jota käytetään hiivan sijasta, sekä parantamaan sitkoa, olisi varmasti auttanut, mutta ei leivistä kovin murustuvia tullut. Voi olla että FH:n avulla niistä olisi tullut vähän ilmavampia. Leivinjauhetta olisi varmaan oikeasti saanut käyttää sen 2 rkl, mutta hyvälle ne maistui nuo lättänätkin versiot. Kokeilen seuraavan setin paahtamattomilla seesaminsiemenillä, tai jollain siemenmixillä, paahdetut seesaminsiemenet nimittäin on melko hallitsevan makuisia leivässä. Hyvää se oli silti!

Leivät oli, kuten Ossi lupailikin, todella helppoja valmistaa ja tekivät kyllä kauppansa :) Erinomaista GI-leipää siis.

Facebook Comments
Hanna
Hanna
Valmistan ruokaa laajalla skaalalla, fiilispohjalta. Vaarini motto "kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää" tuntuu kotoisalta. Arvostan puhtaita raaka-aineita, ei-prosessoitua ruokaa, satokauden mukaista ruoanlaittoa, luontoa, kasvisruokaa, eettistä ja ympäristöystävällistä elämää. Lisäksi ruoanlaitto ei mielestäni tarvitse olla vaikeaa tai valtavaa kikkailua, sen sijaan pidän yksinkertaisista, mutta herkullisista ruoista jotka syntyvät laadukkaista raaka-aineista. Esikoiskirjani Aamupala - hyvinvointi alkaa aamusta julkaistiin elokuussa 2015. Kustantaja: Readme.fi. Kirjasta löytyy 140 aamiaisreseptiä moneen eri tilanteeseen ja tarpeeseen. Aamupala on värikäs, kauniiden kuvien virittämä hyvän fiiliksen kirja jonka 352 sivulta löydät varmasti omat suosikkisi :)
Related Posts
Showing 5 comments
 • Ossi Hätönen

  Rakkaan mieheni puolesta pahoitteluni eli ei alkuperäsessäkään ole 2 rkl leivinjauhetta vaan 2 tl. :D Mutta suosittelen, ovat loistavan hyviä!
  -Annika-

  • Hanna

   Hihih ;) Helppo erehdys. Korjaan mitat ohjeeseen! Kiitos Annika :)

pingbacks / trackbacks
 • […] illalla kokeilin uudelleen mantelileivän tekemistä ja tällä kertaa se menikin ihan nappiin. Ensimmäiselläkin kerralla nämä maistuivat tosi hyvältä, mutta sämpylöistä tuli ihan lättäniä. Nyt ne jäivät […]

 • […] illalla kokeilin uudelleen mantelileivän tekemistä ja tällä kertaa se menikin ihan nappiin. Ensimmäiselläkin kerralla nämä maistuivat tosi hyvältä, mutta sämpylöistä tuli ihan lättäniä. Nyt ne jäivät […]

 • […] ohje on muunnos alkuperäisestä Mantelileivästä. Käytännössä olemme (äidin kanssa) poistaneet tästä viljan ja korvanneet sen esim. […]

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje