GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Barcelona, Bubo & Macarons

Barcelona, Bubo & Macarons

Pitkästä aikaa ehdin istua koneen ääreen täydentämään gurmeeta. Pitkän hiljaisuuden taustalla on liian pitkiä työpäiviä, väsymystä ja työmatkoja. Samaan aikaan ruokarintamalla on kuitenkin tapahtunut kaikkea kivaa ja yritän nyt purkaa mahdollisimman paljon näille sivuille. Aloitetaan Barcelonasta. Kävin siellä helmikuussa työmatkalla ja onneksi ehdimme käydä myös hieman tutustumassa kaupungin tarjontaan.

Nolottaa hieman tunnustaa, mutta maistoin vasta tällä matkalla elämäni ensimmäisen macarons leivoksen. Näistähän on vaahdottu eri ruokablogeissa ja lehdissä jo pienen ikuisuuden ajan, mutta olen tähän saakka pihistellyt kahviloiden tiskeillä, sillä ainakin Suomessa näistä pikkuleivoksista saa pulittaa naurettavan kovan hinnan.

Barcelonassa eksyin sitten pieneen leivosparatiisiin nimeltä Bubo. Sisään astuttuani ja seinällä olevia lehtileikkeitä tutkisteltuani tajusin olevani paikallisen kuuluisan suklaamestarin Carles Mampelin kahvilassa. Mampel on voittanut useita eri palkintoja pitkin maailmaa ja jos googlaat "Bubo", löydät ylistysartikkeleita paikasta. Onnekseni satuin paikkaan täysin tietämättömänä tästä hehkutuksesta :) Kahvila oli täynnä huikean kauniita leivos- ja kakkuluomuksia sekä näitä macarons leivoksia. Pakkohan sellainen oli vihdoin maistaa.

Tämä vihreä leivos oli pistaasista. Lajitelmasta löytyi kyllä vaikka mitä muita ihanan värikkäitä, mutta itse olen aina heikkona pistaasille :) Bubon tiski oli kuin korukaupassa ja tarjolla olleet kakutkin olivat niin kauniita etten tiedä olisiko niitä koskaan kehdannut alkaa syömäänkään.

Bubo löytyy netistä täältä: http://www.bubo.ws/

Barcelonassa täältä: Caputxes 10, 08003 Barcelona

No. Nyt se macarons villitys iski sitten minullekin ja oli pakko kokeilla omia versioita kotona. Ei niistä nyt ihan priimatavaraa tullut, mutta kun olen lueskellut muiden blogeja, totesin että olisi kai niistä pahempiakin pannareita voinut tulla ;)

IMG_5894

IMG_5894

Suklaa - matcha - macarons


Ainekset

  • 125 g mantelijauhetta

  • 225 g tomusokeria

  • 2 rkl kaakaojauhetta (tummaa! esim. Van Houten)

  • 3-4 munanvalkuaista

  • 0,25 dl Siro-sokeria (hienojakoisempaa kuin taloussokeri)

Valmistus

  1. Sekoita mantelijauhot, 125 g tomusokerista ja kaakaojauhe.

  2. Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri hiljaisella teholla kunnes valkuaisvaahto alkaa muodostua. Lisää loput tomusokerista ja vatkaa vaahto kovalla teholla kiiltäväksi.

  3. Nostele kuivat aineet joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

  4. Pursota 2 cm läpimittaisia nappeja kylmälle pellille (älä siis käytä samaa peltiä paistoon ja uusien pursottamiseen sillä nappien pitää levätä huoneenlämmössä ennen paistamista ja kuuma pelti saa napit sulamaan ja leviämään).

  5. Anna seistä huoneenlämmössä 20min ja paista 120-asteisessa uunissa n. 12 min.

Matcha ganache

Ainekset

  • 0,75 tl matcha teetä (antaa ihanan vihreän värin!)

  • 1,5 dl kermaa

  • 125 g valkosuklaata

Valmistus

  1. Kiehauta kerma ja sekoita siihen matcha tee. Anna kerman maustua 3h.

  2. Sulata suklaa 42 asteiseksi ja yhdistä se 42 asteiseen kermaan huolellisesti sekoittaen, kunnes massa on kiiltävää ja tasaista.

Tässä kohtaa todennäköisesti menin itse vikaan. Alkuperäisessä ganache ohjeessa tosiaan annettiin kerman maustua pitkään ja sitten sekä suklaa että kerma olivat tarkkaan 42 asteisia. Itse yritin oikaista ja sulatin valkosuklaan kerman joukkoon jolloin se jäi nestemäiseksi. Pienenä jippona lisäsin joukkoon liivatetta että se pysyi kasassa, jäähtyessään täytteestä tuli kuitenkin kumimaista joten kannattanee harjoittaa kärsivällisyyttä tässä lajissa ;)

Ohjeeni on siis mukaelma kirjan "P.S. - Parasta sokerista" suklaamacarons ohjeesta. Kirjan ovat kirjoittaneet Hans Välimäki ja Vesa Parviainen ja on pullollaan sokaisevan kauniita leivoksia! Suosittelen lämpimästi siis.

Ganachessa käyttämäni Matcha tee on myös ostettu Bubosta, joskin tätä löytää myös Suomesta.

Bubosta tarttui mukaan myös pari purkkia erilaisia suklaaherkkuja jotka olivat nekin ihanissa purkeissa joita en taida malttaa heittää pois vaan täytän joillain omilla herkuilla. Macadam suklaat olivat (siis syöty jo!) superharkullisia - makadamiapähkinöitä päällystettynä suklaalla ja tummalla kaakaujauheella. Ah... Meteorit suklaat puolestaan valkosuklaalla valeltuja manteli, pistaasi, aprikoosi kökkäreitä. Kökkäre on kyllä alentava sana tällekin herkkupalalle. En tiedä mitä Etelä-Euroopassa manteleille tehdään, mutta ne maistuvat siellä taivaallisen hyvälle sellaisenaankin...

Mehua!

Mehua!

Cappuchino di topinambur

Cappuchino di topinambur