Marokkolainen lammaspata

Kuka kehtaa väittää ettei lammas ole hyvää? Jamie Oliverin “Jamien Keittiössä” kirjasta tuli bongattua marokkolainen lammaspata. Vaikka ruokaa tuli lähes kaksin kertainen määrä odotuksiini nähden, ohje on todella onnistunut! Alkuperäisessä ohjeessa oli lampaanniskaa, mutta koska sellaista osaa ei kaupan lihatiskiltä löytynyt, valitsin tilalle lampaanpaistia.

Marokkolainen lammaspata | Gurmee.net

“neljä” annosta

Tarvitset

 • 0,5 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
 • 1 rkl korianterin siemeniä
 • 1 tl fenkolin siemeniä
 • 3-4 pientä kuivattua chiliä
 • 1 pieni nippu tuoretta rosmariinia (nypi lehdet ja silppua hienoksi)
 • 2 peukalon kokoista palaa tuoretta inkivääriä kuorittuna
 • merisuolaa ja mustapippuria
 • oliiviöljyä
 • 4 pienehköä palaa lampaanniskasta (tai n. kilon köntsä lampaanpaistia luineen)
 • 4 bataattia kuorittuna ja kuutioituna isoiksi kuutioiksi (olikohan meidän bataatit jotain jättejä? näistä tuli ihan waltava määrä kuutioita! Ehkä vähempikin riittäisi neljälle.)
 • 2 punasipulia kuorittuna ja summittain pilkottuna
 • 4 valkosipulin kynttä kuorittuina, viipaleina
 • 12 kypsää luumutomaattia (leikkaa 8 osaan. Näitäkin tuntui olevan vähän reilusti)
 • 1 kanelitanko
 • 2 laakerinlehteä
 • kourallinen kuivattuja aprikooseja
 • 3 dl kiehuvaa vettä

Ohjeessa sekaan laitettiin myös couscousia, mutta jätimme sen ohjeesta pois jotta saimme ruuasta hieman kevyemmän version.

 

Marokkolainen lammaspata | Gurmee.netNäin pata valmistetaan (uuni 190 astetta)

Murskaa ja sekoita jeera, korianteri, fenkoli, chili, rosmariini, inkivääri sekä hyppysellinen suolaa ja ruohittua mustapippuria. Lisää pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Marinadi on valmis.

Voit lohkoa paistista siivuja niin että saat ne kolmen letille. Eli yksi vähän laakeampi ja siihen kaksi viiltoa niin että tuloksena on kolme suikaletta jotka ovat ylhäältä vielä kiinni. Letitys auttaa Jamien mukaan mureuttamaan lihaa. Minusta se oli vaan vinkeän näköinen joten tein kuten ohjeistettiin.

Levitä puolet marinadista lammaspaloihin ennen kuin letität ne. Hiero se lihapaloihin ja anna sitten niiden olla.

Sekoita bataattikuutiot, sipulisilppu ja valkosipulin viipaleet loppuun marinaadiin. Meille marinaadia tuli ihan liian vähän joten lisäiltiin kaikkia aineita jonkin verran seokseen.

Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä. Ruskista lihapalat molemmin puolin. Kumoa bataattiseos pannuun ja poimi lihapalat tyhjentyneeseen marinadikulhoon. Paista kasviksia n. 4 min. Lisää tomaattikuutio. Kaada kaikki ainekset ja lihat uunin kestävään pataan. Käytin itse tähän tarkoitukseen isoa valurautapataa.  Lisää vesi, kanelitanko, laakerinlehdet ja kuivatut aprikoosit.

Hauduta pataa uunissa vähintään 1h 15min, mieluummin pitempään niin että lihasta tulee oikein mureaa.

Tarjoile tuoreen korianterin kanssa. Kastikkeeksi voi tehdä raidan tai sitten ihan vaan maustamatonta jogurttia. Padasta saa matalan GI:n ruokaa korvaamalla bataatin jollakin muulla matalamman GI:n omaavalla juureksella tai kasviksella.

Facebook Comments
Hanna
Hanna
Valmistan ruokaa laajalla skaalalla, fiilispohjalta. Vaarini motto "kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää" tuntuu kotoisalta. Arvostan puhtaita raaka-aineita, ei-prosessoitua ruokaa, satokauden mukaista ruoanlaittoa, luontoa, kasvisruokaa, eettistä ja ympäristöystävällistä elämää. Lisäksi ruoanlaitto ei mielestäni tarvitse olla vaikeaa tai valtavaa kikkailua, sen sijaan pidän yksinkertaisista, mutta herkullisista ruoista jotka syntyvät laadukkaista raaka-aineista. Esikoiskirjani Aamupala - hyvinvointi alkaa aamusta julkaistiin elokuussa 2015. Kustantaja: Readme.fi. Kirjasta löytyy 140 aamiaisreseptiä moneen eri tilanteeseen ja tarpeeseen. Aamupala on värikäs, kauniiden kuvien virittämä hyvän fiiliksen kirja jonka 352 sivulta löydät varmasti omat suosikkisi :)
Related Posts
Showing 2 comments
 • Tommy

  Tää on törkeen hyvää!

 • Hanna

  Jeejee, Niin mustakin! :)

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje